More

  Во случај на срцев удар на јавно место, срцевата масажа е помалку ефикасна кај жените отколку кај мажите

  spot_img

  Во случај на срцев удар на јавно место, жените имаат помала веројатност од мажите да добијат CPR од случајни минувачи, што доведува до повеќе смртни случаи кај жените, велат истражувачите во понеделникот.

  Сè додека не пристигне помошта, „кардиопулмоналната реанимација“ комбинира реанимација од уста до уста и компресија на градниот кош за да пумпа крв во мозокот на луѓето чии срца престанале да чукаат.

  Како дел од истражувањето што ќе биде претставено на медицинска конференција во Шпанија, канадските лекари се обиделе да разберат како оваа помош се применува различно кај мажите и жените.

  Тие ја разгледаа евиденцијата за речиси 40.000 срцеви застанувања надвор од болница во Соединетите Американски Држави и Канада помеѓу 2005 и 2015 година.

  Откриле дека 54 отсто од пациентите добиле масажа на срцето од граѓаните.

  По застојот на срцето што се случи на јавно место, на пример на улица, масажа добија 61 отсто од жените, но 68 отсто од мажите.

  Алексис Курноје, лекар за итни случаи во болницата Сакр-Кер во Монтреал, кој ја водел студијата, изјави за АФП дека разликата „ја зголемува смртноста на жените по срцев удар, тоа е сигурно“.

  Срцевиот удар е една од водечките причини за смрт. Само околу 10 отсто од жртвите на срцев удар преживуваат надвор од болницата, изјави канадскиот тим.

  Истражувачите се обиделе да најдат причина за разликата меѓу половите.

  Една хипотеза беше дека случајните минувачи би можеле да се засрамат од идејата да ги допираат градите на жената без нејзина согласност, рече Курнојер. На одлуката може да влијае и возраста на сопругата.

  Зарем нивниот рад не го потврди ова: без разлика на возраста, жените имаат помала веројатност од мажите да добијат „кардиопулмонална реанимација“ по срцев удар на јавно место.

  Друго можно објаснување, според Курноје, е „бариерата за препознавање“ на срцев удар кај жените бидејќи јавноста погрешно верува дека тоа им се случува само на мажите.

  Според студијата објавена во август во списанието „Lancet Digital Health“, мажите имаат поголема веројатност да доживеат болка во градите поради срцев удар – симптом кој обично се опишува во медиумите и е познат на јавноста – додека жените имаат поголема веројатност да се доживее отежнато дишење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img