More

  Која боја на облека ќе ни биде најжешка: разликата е дури 20 степени Целзиусови

  spot_img

  Која боја на облека ќе ни биде најжешка: разликата е дури 20 степени Целзиусови
  Белата маица е најладна, црната најжешка. Што е со другите бои?

  Општо познато е дека белата облека не прегрева помалку од црната. Што е со другите бои? Истражувачите од Јапонскиот национален институт за еколошки студии пристапија кон одговорот со експеримент. Откриле дека покрај светлите бои, потоплите бои даваат и поладно чувство.

  Истражувачите го изведоа експериментот така што ги облекоа изложбените кукли во кратки кошули од девет различни бои, изложувајќи ги на жешкото сонце и измерувајќи ја температурата на површината на кошулите по пет минути.

  Експериментирајте со обоени маици Јапонски експеримент со обоени маици (фото: Национален институт за еколошки студии)
  Разликата помеѓу бело и црно е 20 степени Целзиусови
  Резултатите покажаа дека, очекувано, најладна била белата маичка, а потоа руменилото. На двете, температурата е измерена околу 30 Целзиусови степени. Следни најстудени беа светло сивите и црвените маички во кои температурата веќе беше поместена кон 40 Целзиусови степени.

  Средно жешко меѓу сите бои беа виолетовите, сините и светло зелените маици. Температурата во тоа време се движеше кон 45 Целзиусови степени.

  Највисока температура е измерена на површината на темнозелена и црна маичка, каде што измериле температура поголема од 50 степени Целзиусови.

  Белата маичка затоа беше дури 20 степени Целзиусови поладна од црната маица.

  Разликата во температурата се јавува затоа што различните бои различно се рефлектираат, но ги апсорбираат брановите должини на светлината и топлинската енергија што се пренесува со нив. Додека белата боја ја рефлектира целата светлина и топлина, црната ја апсорбира сето тоа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img