More

  Кој треба да се вакцинира со втората бустер доза од вакцината против ковид-19?

  spot_img

  Со зголемувањето на бројот на заразени со Ковид-19, повторно се поставува прашањето, но струката препорачува вакцинација со друга доза од вакцината и кој да се вакцинира со неа. Советодавната група за вакцинација при НИЈЗ конкретно препорача вакцинација со втората доживотна доза на вакцината против Ковид-19 за ранливите хронични пациенти, жителите на старечки дом и оние над 80 години и ја препорача на сите постари од 60 години. Приемот на втората доза на одржување исто така сега е возможен за сите постари од 18 години.

  Според Националниот институт за јавно здравје (НИЈЗ), вчера во Словенија имало 2.760 потврдени инфекции со коронавирус, што е за 327 повеќе инфекции од минатиот понеделник. НИЈЗ наведува и дека со единечна доза се вакцинирани 1.265.910 лица, а со сите дози 1.222.360.

  На состанокот на 12 јули, членовите на консултантската група за вакцинација при НИЈЗ, меѓу другото, разговараа и за ажурирање на препораките за вакцинација против Ковид-19.

  Вакцинацијата со четвртата или втората засилена доза на вакцината против ковид-19 особено се препорачува за лица со зголемен ризик од потежок тек на ковид-19, особено за ранливи хронични пациенти, жители на домови за стари лица и за сите над 80 години. на возраст. Приемот на втората бустер доза беше препорачан и за сите постари од 60 години.

  Бидејќи членовите на советничката група сметаат дека на лицата кои сакаат да се вакцинираат со втора доживотна доза не им треба посебен доказ, сите поединци над 18 години можат да се вакцинираат со втора доживотна доза на сопствено барање.

  Сите горенаведени ќе можат да се вакцинираат со уште една доживотна доза според тоа кој давателите на вакцинација ќе добијат ажурирани инструкции, кои можат да ги очекуваат во следните неколку дена.

  Примањето на втора доза за реанимација е можно најмалку три месеци по последната вакцинација, но по закрепнувањето од инфекцијата со коронавирус. Пред тоа, советничката група на состанокот на крајот на март советуваше вакцинација со втората бустер доза во период од три до шест месеци по примањето на третата или првата бустер доза од вакцината. Вакцинацијата со четвртата или втората засилена доза од вакцината тогаш се советуваше само за имунокомпромитирани лица.

  Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) и Европската агенција за лекови (EMA) објавија ажурирани препораки за вакцинација на 11 јули поради обновениот пораст на бројот на инфекции со коронавирус. Меѓу другото, таа препорача втора засилувачка доза од вакцината за сите ранливи групи и за лица постари од 60 години.

  Дополнително, советничката група смета дека е неопходно што поскоро спроведување на вакцинациите за жителите на домовите за стари лица, особено со втората доза на одржување.

  Исто така, советуваат промотивната кампања за вакцинација против Ковид-19 наесен да се спроведе заедно со промотивната кампања за вакцинација против грип, а истовремено да се потенцира предноста на вакцинацијата против пневмококните инфекции.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img