More

  Кога сте гладни, станувате ли лути и агресивни? Еве зошто е тоа така

  spot_img

  Дали некогаш сте биле лути на некого додека сте исто така гладни? Ако е така, тогаш сте го доживеале чувството „луто-глад“, што е ненадеен напад на раздразливост поради глад.

  Јаглехидратите, протеините и мастите се поделени на едноставни шеќери (како гликоза), амино киселини и слободни масни киселини. Овие хранливи материи преминуваат во крвотокот, од каде што се дистрибуираат до органите и ткивата и се користат за енергија.

  Како што поминува времето од последниот оброк, количината на овие хранливи материи што циркулираат во крвотокот почнува да се намалува. Кога нивото на гликоза во крвта ќе падне на критично ниво, мозокот тоа го доживува како ситуација опасна по живот, пишува 24sata.

  Веројатно веќе сте ја забележале зависноста на вашиот мозок од гликоза. Едноставните работи можат да ви станат тешки и да ви падне нивото на гликоза во крвта. На пример, нема да можете да се концентрирате, ќе правите грешки во тривијални ситуации или ќе почнете да зборувате некохерентно и збунето.

  Покрај тоа – ќе станете раздразливи и пргави. Сè ќе ви пречи. И иако никој ништо не ви криел, вие неочекувано ќе го „вадите“ на првиот до вас – маж, жена, колега или деца.

  Кога нивото на гликоза во крвта паѓа до долната граница, мозокот наредува одредени органи да синтетизираат хормони кои го зголемуваат. Еден од овие хормони е адреналинот, хормонот на стресот, кој се ослободува во крвотокот во сите стресни ситуации.

  Друга причина зошто гладот ​​е поврзан со гневот е тоа што и двете се контролирани од исти гени. Еден таков ген е невропептидот Y, кој се ослободува кога сме гладни. Овој невропептид делува на различни рецептори во мозокот, вклучувајќи го и оној наречен Y1 рецептор.

  Покрај контролата на гладот, невропептидот Y и рецепторот Y1 го регулираат и гневот и агресијата. Според тоа, луѓето со високи нивоа на невропептид Y во нивната цереброспинална течност, исто така, покажуваат високи нивоа на агресивни импулси.

  Како што можете да видите, постојат неколку причини зошто може да бидете лути кога сте гладни. Иако многу физички фактори придонесуваат за чувството на „лут“, психосоцијалните фактори исто така играат улога. Културата може, на пример, да влијае на начинот на изразување на агресијата – директно или индиректно.

  Како да го избегнете гладот ​​придружен со лутина?
  Најлесен начин да се избегне глад придружен со гнев е да се спречи тоа чувство, пренесува Bright Side. Обидете се однапред да размислите за вашите оброци. Иако можеби сакате да го задоволите гладот ​​со брза храна како чоколадо или чипс, таквата храна нема да ве засити, односно многу брзо повторно ќе станете „гладни“. Затоа, размислете за природна храна, богата со хранливи материи, кои помагаат да го задоволите гладот ​​што е можно подолго. Наместо тоа, јадете банана или крекер додека не се „фрлите“ во нешто конкретно.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img