More

  Кинезите развија многу специјална батерија

  spot_img

  Можеби батериите на телефонот еден ден повеќе нема да треба да се полнат. Но, не очекувајте утре.

  Кинеските експерти произведоа батерија која содржи радиоактивен изотоп на никел кој се распаѓа во бакар и може да го снабдува уредот со енергија дури 50 години.

  Технологијата е прва од ваков вид што е достапна за општо купување, според Betavolt, која развила издржлива батерија помала од монета од евро. Батеријата е со димензии 15 x 15 x 5 милиметри и генерира 100 микровати енергија.

  Доколку батериите бидат одобрени за употреба во уреди како паметни телефони, идните генерации на батерии повеќе нема да треба да се полнат, пишува порталот Live Science, изјавија претставници на компанијата. Хуан Клаудио Нино, научник за материјали на Универзитетот во Флорида, е скептичен. Според него, батеријата може да произведе само процент од енергијата потребна за ракување со мобилниот телефон. „Секако дека е способен да напојува пејсмејкер или можеби пасивен безжичен сензор во однос на моќноста. Но, во сегашната форма, едноставно нема доволно моќ да работи со мобилен телефон“, изјави тој за порталот.

  Нуклеарните батерии за прв пат беа развиени во раните 1950-ти и ја користат енергијата ослободена кога радиоактивните изотопи се распаѓаат во други елементи. Бидејќи радиоактивното распаѓање на некои елементи трае доста долго, тоа значи дека нуклеарните батерии обично имаат долг животен век од децении. Но, тие обично се користат за напојување на вселенски летала или автоматизирани научни станици – каде што опремата може да биде без надзор со години. Тие се користат и за напојување на пејсмејкерите.

  Батеријата на Бетаволт користи никел-63, кој се распаѓа во бакар, како радиоактивен извор. „Едноставно кажано, имате неутрон (неутрална субатомска честичка) што се претвора во протон (позитивна субатомска честичка), откажувајќи се од електрон. Ако можете да направите нешто со тој електрон, тоа е извор на електрична енергија“, рече Нино.

  Иако содржат радиоактивни елементи, батериите не се опасни, бидејќи веќе можат да бидат опремени со заштита што го апсорбира штетното зрачење за употреба во пејсмејкерите. Тие исто така ќе можат да го користат ова ако некогаш ги користат овие батерии за паметни телефони.

  Како да се добие што е можно повеќе енергија од една батерија сè уште останува предизвик, но производителот планира следната година да може да испрати батерија од 1 вати на пазарот, што е веќе блиску до моќноста од два до шест вати. стандардните мобилни телефони треба да работат. Една од опциите е да се комбинираат батериите, а компанијата исто така ја истражува употребата на други нуклеарни изотопи како што се стронциум-90, прометиум-147 и деутериум, кои можат да траат од две до 30 години во уред без полнење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img