More

  Скочибушиќ со апел до родителите поради епидемијата на морбили: Доведете ги децата во центрите за вакцинација за да се заштитат од масовни заразни болести

  spot_img

  Институтот за јавно здравје на Федерацијата Босна и Херцеговина објави зголемување на бројот на заболени од морбили.

  Директорот на Институтот Синиша Скочибушиќ рече дека будно ја следат епидемијата на морбили.

  „Сè уште сме фокусирани на тоа како да спречиме понатамошно ширење, со оглед на тоа што сега имаме епидемии на сипаници во две големи урбани области. Се надеваме дека пред се со заедничка активност на сите здравствени работници и од Сојузниот завод и од надлежните кантонални заводи, но пред се педијатрите во центрите за вакцинација, односно во детските одделенија во здравствените домови Со заедничко дејствување ќе успеат да ја ограничат оваа инфекција“, изјави Скочибушиќ во видео пораката.

  Имајќи ги предвид епидемиите што се случија во 2019 година и оние пред тоа, и знаејќи ги сите последици што можат да произлезат од нив, Скочибушиќ ги повикува сите родители да ги носат своите деца во центрите за вакцинација за да се заштитат од масовни заразни болести.

  Тој нагласи дека Институтот за јавно здравје на Федерацијата Босна и Херцеговина и сите негови вработени даваат континуирана поддршка за обезбедување на доволна количина на добро чувана и достапна вакцина од редовната програма за вакцинација.

  Тој додаде дека се способни да одговорат на оваа пандемија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img