More

  Кина инсталира нов оптички телескоп, трет по големина во земјата

  spot_img

  Кина ќе инсталира нов оптички телескоп на Памир, кој ќе биде трет по големина во земјата, објави Астрономската опсерваторија Ксинџијанг при Кинеската академија на науките.Телескопот ќе биде инсталиран во опсерваторијата Музтаг во округот Акетао во јужниот дел на Ксинџијанг, објави China Media Group (CMG).

  Опсерваторијата се наоѓа на надморска височина од 4.520 метри. Неговата најдобра визија, што значи острината на телескопската слика, може да достигне 0,4 лачни секунди.

  Во зима, содржината на влага во атмосферата на локацијата е често помала од два милиметри, а високата планина Конгур ги блокира светлосните пречки од градовите, рече Ванг На, директор на астрономската опсерваторија Ксинџијанг.

  Одлични услови за оптичко набљудување во Музтаг се доста ретки во земјата и може да се споредат со оптички опсерватории од светска класа, рече Ванг.

  Оптичкиот телескоп од 1,9 метри во моментов е трет по големина универзален оптички телескоп во Кина и треба да биде пуштен во употреба во јуни 2024 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img