More

  Екосистемот загрозен од климатските промени: Коралите штитат 25% од животот во океанот

  spot_img

  Коралните гребени се еден од најразновидните и најважните екосистеми на Земјата. Поддржува повеќе видови по единица површина од која било друга морска средина, вклучувајќи околу 4.000 видови риби, 800 видови тврди корали и стотици други видови. Иако коралните гребени заземаат мал дел од морското дно, нивното постоење е клучно за опстанокот на многу видови. Сепак, коралите се еден од најзагрозените видови на планетата, а само мали промени во условите за живот можат да предизвикаат нивно исчезнување.

  Што се коралите?
  Поради нивната положба на морското дно, луѓето обично ги идентификуваат коралите со растенијата, но коралите се морски животни.

  Тие живеат колонијално во сите мориња, и тропски и поларни. Колониите можат да бидат со различни големини, од многу мали до височини од неколку метри.

  Коралите се животни познати по своите огнени бои и често се сметаат за раздвижен град; градбите направени од корали и илјадници организми кои го населуваат овој град, се однесуваат како луѓе кои меѓусебно комуницираат и извршуваат секојдневни задачи.

  Коралните гребени обезбедуваат заштита и засолниште за една четвртина од сите познати морски видови и еволуирале во еден од најголемите и најкомплексните екосистеми познати на човекот.

  Тие се дом на илјадници видови, тие се исто така од големо значење во заштитата на крајбрежните области, тие се извор на храна, но сепак им се заканува исчезнување предизвикано од климатските промени. Планетата изгуби половина од коралните гребени од 1950 година.

  Заштита на крајбрежјето
  Гребенот зафаќа само мал дел од морското дно: помалку од 0,2%. Сепак, тие се наоѓаат на повеќе од 150.000 километри крајбрежје во повеќе од 100 земји и територии, пишува Coralguardian.

  Поради нивното масивно формирање помеѓу површината и првите неколку десетици метри длабочина, коралните гребени формираат бариера која многу ефикасно ги апсорбира елементите што доаѓаат од отворено море.

  Тие ја апсорбираат брановата енергија и придонесуваат за намалување на ерозијата на крајбрежјето. Тие ја намалуваат штетата во случај на бури, урагани и други циклони, како и, до одреден степен, енергијата на цунамито. На овој начин тие ги штитат и екосистемите меѓу гребените и бреговите, како што се лагуните со морска трева и човечките населби покрај брегот.

  Ресурс на храна
  Повеќе од 500 милиони луѓе (вклучувајќи 40 милиони рибари), или речиси 8% од светската популација, директно зависат од коралните гребени во однос на заштитата на крајбрежјето, рибните ресурси и туризмот.

  Голем дел од човечката популација живее во земјите во развој и островските држави, и затоа во голема мера зависи од храната што се зема директно од водите на гребените и зависи од директните и индиректните средства за живот што можат да ги добијат од нив.

  Животните од гребенот се важен извор на протеини. Коралните гребени обезбедуваат околу 10% од рибите уловени ширум светот. Но, оваа бројка се зголемува на 20-25% во земјите во развој и 70-90% во земјите од Југоисточна Азија.

  „Добро управуваните“ гребени можат да дадат меѓу 5 и 15 тони риба, ракови, мекотели и други безрбетници на квадратен километар.

  Економско значење
  Како резултат на директниот приход од риболов, гребените обезбедуваат ресурси и услуги во вредност од милијарди долари секоја година.

  Милиони луѓе ширум светот зависат од гребените за храна, заштита и вработување. Овие бројки се уште поимпресивни бидејќи гребените покриваат околу 1% од површината на Земјата.

  Вкупната годишна нето корист од коралните гребени ширум светот се проценува на 29,8 милијарди долари.

  Туризмот и рекреацијата изнесуваат 9,6 милијарди долари, заштитата на крајбрежјето 9 милијарди долари, рибарството 5,7 милијарди долари и биодиверзитетот 5,5 милијарди долари.

  Медицинска иднина
  Во голема мера лишени од каква било можност за движење, коралите развија арсенал на високо ефективно хемиско оружје за одбрана и борба во освојувањето на гребен простор.

  Коралните организми се од голем интерес во потрагата по третмани за одредени видови на рак или стареење на клетките. Покрај тоа, поради неговата многу слична природа на нашите коски, коралниот скелет, кој се користи од 1970 година за коскени графтови, е ветувачка алатка за регенерација на коските.

  Бидејќи само мал дел од гребените организми се анализирани и тестирани, потенцијалот за нови фармацевтски откритија е огромен.

  Научниците проценуваат дека има милиони неоткриени видови организми кои живеат во и околу гребените. Овој биодиверзитет се смета за клучен за изнаоѓање нови лекови за 21 век.

  Сега се развиваат многу лекови од животни и растенија од коралниот гребен како можни лекови за рак, артритис, човечки бактериски инфекции, вируси и други болести.

  Криза со климатски промени
  Дури и многу мала промена на температурата на околината може негативно да влијае на животот на коралите. Ако температурата на океаните се зголеми за само еден степен, коралните гребени почнуваат да бледнеат.

  Според тоа, климатските промени се најголемата глобална закана за екосистемите на коралните гребени.

  Научните докази сега јасно покажуваат дека атмосферата и океаните на Земјата се загреваат и дека овие промени првенствено се должат на стакленички гасови произведени од човечки активности.

  Како што се зголемуваат температурите, масовното белење на коралите и појавата на заразни болести стануваат се почести.

  Освен тога, јаглерод диоксидот кој се апсорбира во океанот од атмосферата веќе почна да ја намалува стапката на калцификација во организмите кои градат гребени и организмите поврзани со гребенот со менување на хемијата на морската вода преку намалување на pH вредноста. хедер. Овој процес се нарекува закиселување на океаните, пренесува OceanService.

  Климатските промени ќе влијаат на екосистемите на коралните гребени преку зголемувањето на нивото на морето, промените во фреквенцијата и интензитетот на тропските бури и променетите обрасци на циркулација на океаните. Кога се комбинираат, сите овие влијанија драматично ја менуваат функцијата на екосистемот, како и стоките и услугите што екосистемите на коралните гребени им ги обезбедуваат на видовите ширум планетата.

  Коралните гребени се дом на повеќе од 4.000 видови риби, 700 видови корали и илјадници други растенија и животни. Оваа разновидност на видови обезбедува голем генетски базен давајќи им на заедниците поголема отпорност при екстремни еколошки услови и климатски промени.

  Ова е важно за целокупното здравје на еколошката заедница. Со поголема разновидност на видовите, влијанието на загубата на кој било вид до истребување ќе биде помало.

  Кога гребените се оштетени или уништени, отсуството на оваа природна бариера може да ја зголеми штетата на крајбрежните заедници од нормалното дејство на брановите и насилните бури, а многу морски видови може да исчезнат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img