More

  Канадската провинција и град официјално започнаа со примена на Резолуцијата на ОН за геноцидот во Сребреница

  spot_img

  Премиерот на канадската провинција Њу Бранзвик, Блејн М. Хигс и градоначалникот на Халифакс, Мајк Севиџ, главниот град на канадската провинција Нова Шкотска, издадоа прогласи по повод 29-годишнината од геноцидот во Сребреница, повикувајќи се на Резолуцијата на Генералното собрание на Обединетите нации на 11 јули беше прогласен за Меѓународен ден на сеќавање на жртвите на геноцидот во Сребреница.

  Во прогласите, канадските власти се осврнаа и на пресудите на меѓународните судови за геноцидот во Сребреница, на двете резолуции на канадскиот парламент за геноцидот во Сребреница, на истакнувањето на геноцидот во Сребреница во Канадскиот музеј за човекови права и слободи и неодамна усвоената Резолуција на Генералното собрание на ОН за геноцидот во Сребреница.

  Тие ги поканија граѓаните на нивните локални заедници да им се придружат на Канаѓаните и особено на преживеаните жртви од геноцидот во Сребреница кои живеат во Канада во комеморацијата на геноцидот, сеќавањето на жртвите на геноцидот и осудувањето на најголемото злосторство по холокаустот во Европа.

  Директорот на канадскиот институт за истражување на геноцидот им се заблагодари на премиерот и на градоначалникот и на сите граѓани на провинцијата Њу Бранзвик и градот Халифакс за нивниот континуиран придонес во институционализацијата на културата на сеќавање на геноцидот во Сребреница.

  „Вашите прогласи им даваат нова сила на оние кои сакаат наместо култура на лаги, негирање на вистината и глорификација на осудените воени злосторници и ревизионизам да се свртат кон културата на вистината, меморијата, правдата во име на доверба, сочувство и емпатија во со цел да се зајакне канадската култура на сеќавање на геноцидот во Сребреница“, соопштија од ИГК.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img