More

  Како вештачката интелигенција ќе го промени начинот на кој работиме

  spot_img

  Вештачката интелигенција не е ништо ново, но никогаш не се зборувало за неа како денес. Појавата на ChatGPT поттикна интерес за вештачката интелигенција кај оние кои можеби не обрнувале многу внимание на тоа порано или верувале дека темата не ги засега. Ова ги вклучува работниците чии работни места досега не биле погодени од технологијата – или така верувале.

  ChatGPT им помага на работниците да пишуваат мотивациони писма и резимеа, може да размислуваат за идеи, дури и да создаваат уметност. Оваа алатка е веќе сè попопуларна меѓу работодавците кои сфатија дека мора да се прилагодат на новата технологија. И додека конкурентите се натпреваруваат за лансирање на алатки слични на ChatGPT, технологијата станува се поинтелигентна и софистицирана, јавува Би-Би-Си.

  Иако некои работници стравуваат дека вештачката интелигенција ќе ги замени, експертите велат дека технологијата всушност има моќ позитивно да влијае на секојдневниот живот на вработените, како и на нивните вештини, како и да ја подобри економијата на трудот во целина. Би-Би-Си разговараше со експерти за тоа што да очекуваме од вештачката интелигенција денес и во иднина.

  Секојдневни идеи и решенија
  Една од главните карактеристики на ChatGPT е тоа што може да функционира како личен асистент – врз основа на барање, генерира текст заснован на обработка на природен јазик, што ви дава лесен за читање и достапен одговор. Обезбедува информации и одговори, но исто така може да им помогне на работниците да ја анализираат и прошират својата работа.

  „Тоа може да ви помогне да генерирате нови идеи“, вели Карл Бенедикт Фреј, директор за иднината на работата во Оксфорд. Во неговата професија, оваа алатка се користи за барање контрааргументи на тезата, а може да состави и резиме на истражување. „Можете да побарате од него да ви напише твит за да ја промовирате работата“, додава тој. „Можностите се огромни.

  За образованите работници, ова може да значи создавање структура за блог или објава на социјалните мрежи, разложување на сложени теми за пошироката публика, составување план за патување или предвидување на трошоците и роковите за проектите.

  Многу корисници користат ChatGPT како алатка за тестирање идеи наместо да создаваат нови.

  „Постојано доаѓам до нови идеи и користам вештачка интелигенција за да ги надополнам“, вели Итан Молик, професор на Американскиот универзитет во Пенсилванија кој ја проучува вештачката интелигенција и иновациите. „Го користам за обработка на информации, пишување резимеа, како соработник.

  Има многу потенцијал за работниците на кои вештачката интелигенција може да им помогне да ја подобрат својата секојдневна работа или да развијат долгорочни проекти и цели.

  Поголема точност и корекција на пристрасност
  Вештачката интелигенција може да „забележи“ и некои проблеми кои луѓето можат да ги превидат. Ова може да значи цела низа работи – вештачката интелигенција забележува неточности во текстот, ги проверува кодовите, па дури и може да ги заобиколи предрасудите за кои луѓето можеби не се свесни.

  Аналитичарот кој толкува збир на податоци може да бара докази што ги поддржуваат резултатите во кои тој самиот веќе верува. Вештачката интелигенција непристрасно ги толкува податоците и обезбедува детална и поширока анализа, објаснува Ана Саломонс, професорка на Катедрата за економија на Универзитетот во Утрехт во Холандија.

  Технологијата е далеку од совршена, но може да создаде основа преку која работниците ќе можат да ги видат резултатите и решенијата надвор од сопственото искуство и да отворат можности за правичност и вклученост во низа сектори. Експертите предвидуваат дека вештачката интелигенција ќе се подобри во ова.

  Способноста да се „дијагностицира проблеми побрзо и подобро“, вели Саломонс, нема да ги замени стручните луѓе: додека вештачката интелигенција може да ги идентификува проблемите, луѓето сè уште треба да ги коригираат. Генеративната вештачка интелигенција може да ги открие овие проблеми побрзо и попрецизно од луѓето.

  Дополнително, ChatGPT и другите модели постојано се подобруваат, а нивните бази на податоци стануваат се поголеми и поголеми, што значи дека технологијата ќе може подобро да ги фати грешките и пристрасноста.

  Нови работни места и кариери
  Еден од главните стравови за вештачката интелигенција е дека таа ќе ги направи луѓето вишок на застрашувачко ниво. Некои податоци потврдуваат дека технологијата навистина може да влијае на цела низа работни места; во март, Голдман Сакс објави дека вештачката интелигенција може да замени до 300 милиони работни места. Сепак, експертите велат дека сè уште не треба да се грижите дали ќе бидете заменети. Напротив, усвојувањето на модерната технологија може да создаде нови деловни можности.

  Традиционално, вели Молик, „автоматизацијата резултира со хаос на краток рок, но создава нови работни места на долг рок“. Ова е во согласност со студијата од 2021 година, која покажа дека 60 проценти од работните места што ги работиме денес не ни постоеле во 1940 година. Индустријализацијата и автоматизацијата, вели Саломонс, доведоа до создавање на сосема нови индустрии и отворија нови работни места, на пример возачи или веб-дизајнери.

  Иако сè уште не можеме да кажеме дали овој тренд ќе продолжи, новите податоци покажуваат позитивни знаци за нови работни места, дури и за нови кариери. Бумот на вештачката интелигенција веќе ја зголемува побарувачката за аналитичари на податоци и научници кои работат со технологијата за да создадат најдобри деловни практики. Во овогодинешниот извештај „Иднината на работните места“ од Светскиот економски форум се вели дека најбрзо растечките работни места се токму оние од областа на вештачката интелигенција.

  Развој на вештини за користење на вештачка интелигенција
  Додека некои работници сесрдно ги прифаќаат новите технологии, на други сè уште им е застрашувачко. Генеративната вештачка интелигенција наскоро ќе стане секојдневие на работното место, а експертите велат дека поради тоа работниците ќе мора да научат како да се справат со неа, бидејќи во спротивно ризикуваат да заостанат зад модерните трендови.

  „Постојано им кажувам на луѓето само да почнат да го користат“, вели Молик. Како што работниците ќе станат повешти во користењето на вештачката интелигенција, додава тој, тие ќе бидат понапредни и ќе добијат предност на работното место.

  Работниците кои не сакаат да користат вештачка интелигенција ќе се сметаат за неволни или неспособни да се прилагодат, вели Фреј. „Мислам дека работниците кои не сакаат да работат со вештачка интелигенција можат да очекуваат дека нивните вештини ќе станат непотребни многу брзо. Клучот е да започнете да користите вештачка интелигенција за да ја задржите работата, да останете продуктивни и да ги развиете вештините што ви се потребни“.

  Вештачката интелигенција станува клучен дел од работата, а Фреј вели дека развивањето вештини за нејзино користење ќе им помогне на работниците да ја користат за да ги надополнат сопствените вештини. Познавањето на оваа технологија им дава предност во побрзо развивање на другите вештини.

  Вештачката интелигенција се развива многу брзо, а нејзиниот целосен потенцијал сè уште не е постигнат. Многу експерти се надеваат дека тоа ќе донесе многу придобивки и ќе им овозможи на работниците да бидат поиновативни и побрзо да се развиваат. „Во идеално сценарио, сакаме да видиме како овие технологии помагаат да се создадат нови производи, нови индустрии, нови кариери“, вели Фреј. „Мислам дека тоа е предизвикот за иднината – како да се користи вештачката интелигенција за да се создадат нови, претходно незамисливи работи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img