More

  Како испораката на американски течен природен гас во Европа помогна во растот на загадувањето

  spot_img

  Емисиите на јаглерод диоксид од американските постројки за течен природен гас скокнаа на 18 милиони тони годишно, што е за 81 отсто повеќе од 2019 година, додавајќи исто толку стакленички гасови во атмосферата колку и неколку големи електрани на јаглен, пишува Ројтерс.

  Тие би можеле да се удвојат до 45 милиони тони годишно до крајот на деценијата, бидејќи новите погони, поттикнати од зголемената побарувачка за супер ладеното гориво, ќе се зголемат додека европските земји одлучуваат да бојкотираат.

  Оваа количина сочинува околу 2,5 отсто од сегашните емисии на јаглерод од електроенергетската индустрија во САД.
  Сегашната американска администрација сака да го зголеми извозот на течен природен гас во Европа. Петте најголеми увозници на американски гас се европските земји. Тоа се: Франција, Велика Британија, Шпанија и Холандија.

  Во САД, тие планираат да имаат речиси уште пет проекти во изградба до 2028 година, кои ќе произведуваат дополнителни 27 милиони тони емисии годишно.

  Извозниците на ЛНГ, во меѓувреме, ги откажаа плановите за користење на зафаќање и секвестрација на јаглерод (CCS) за да ги намалат емисиите, според регулаторните документи, што фрла сомнеж врз одржливоста на технологијата како широко решение за влијанието на индустријата врз климата.

  Емисиите на CO2 од енергетски интензивниот процес на прочистување на гасот за извоз претставуваат само една фаза од целокупното влијание на индустријата врз климата. Истекувањето на метан при дупчење, цевководи, транспорт и дистрибуција, исто така, придонесува за загадување дури и пред да се користи горивото.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img