More

  Како да се одреди нормалниот пулс и која бројка е загрижувачка

  spot_img

  Кога сте во мирување, вашето срце пумпа најмалку крв за да ја обезбеди потребната количина на кислород до вашето тело.

  Нормалниот пулс за возрасни се движи од 60 до 100 отчукувања во минута. Општо земено, помалиот пулс во мирување подразбира поефикасна работа на срцето и подобра кардиоваскуларна кондиција.

  На пример, спортистите можат да имаат нормален пулс од 40 во минута, бидејќи се во форма, пишува од клиниката Мајо.

  Кога сте во мирување, вашето срце пумпа најмалку крв за да ја обезбеди потребната количина на кислород до вашето тело. Иако официјално нормалниот работен пулс варира од 60 до 100 отчукувања во минута, опсегот за повеќето здрави возрасни лица е помеѓу 55 и 85 отчукувања во минута.
  Ако сакате да го измерите пулсот, едноставно проверете го пулсот. Ставете ги показалецот и третиот прст на вратот од страната на душникот.

  За да проверите дали има пулс на вашиот зглоб, поставете два прста помеѓу коската и тетивата над радијалната артерија, која е на страната на палецот на вашиот зглоб.

  Кога ќе го почувствувате пулсот, избројте го бројот на отчукувања за 15 секунди. Помножете го овој број со четири за да ги пресметате отчукувањата во минута.

  Вашиот максимален пулс игра клучна улога во одредувањето на вашиот аеробен капацитет – количината на кислород што можете да ја внесете.

  Неколку големи набљудувачки студии покажаа дека високата аеробна кондиција го зголемува намалениот ризик од срцев удар и смрт.

  А мала контролирана студија покажа дека мажите и жените со благо когнитивно оштетување кои го зголемиле својот аеробен капацитет, исто така, ги подобриле своите перформанси на тестовите за меморија и размислување.

  Слично на отчукувањата на срцето во мирување, вашиот максимален пулс зависи од неколку фактори. Како што луѓето стареат, просечниот максимален пулс се намалува. Најчесто користената формула за одредување на максималниот пулс е 220 минус вашата возраст во години.

  Многу фактори можат да влијаат на отчукувањата на срцето, вклучувајќи:

  Возраст – Да речеме, ако имате 40, максималниот број на отчукувања на срцето е 180, а нормалниот од 90 до 153, со 45, максималниот број е 175, а нормалниот од 88 до 149.

  На 50, максимумот е 170, а нормално од 85 до 145, ако имате 55, максималниот број на отчукувања е 165, а нормално од 83 до 140.

  Ако имате 60 години, максималниот пулс е 160, а нормалниот пулс е од 80 до 136, ако имате 65, нормалниот пулс е од 78 до 132, додека на 70, нормалниот пулс е од 75 до 128, пишува health.harvard.edu.

  Ниво на фитнес

  Пушењето

  Постоење на кардиоваскуларни заболувања, висок холестерол или дијабетес

  Температура на воздухот

  Положба на телото (стоење или лежење)

  Емоции

  Големина на телото

  Лекови

  Иако има широк опсег на нормални вредности, невообичаено високиот или нискиот пулс може да укаже на основниот проблем.

  Консултирајте се со вашиот лекар ако вашиот пулс е постојано над 100 отчукувања во минута (тахикардија) или ако не сте спортист и вашиот пулс е под 60 отчукувања во минута (брадикардија) – особено ако имате други знаци или симптоми, како што е губење на свест, вртоглавица или отежнато дишење, пренесува Danas.rs.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img