More

  Како да ги избркате комарците од дома? Ваш може да биде неочекуван сојузник – обично кафе

  spot_img

  Во лето нема ништо поубаво од тоа да се биде надвор долго време или да се шират отворени прозорците во станот. Но, има еден мал, но досаден проблем: досадните комарци доаѓаат одвреме-навреме. А нивните каснувања не само што исклучително непријатно чешаат, туку можат да пренесат и опасни болести, особено ако станува збор за поегзотични видови комарци чија популација во Европа постојано расте.

  А бидејќи не сакаме постојано да се прскаме со разни комерцијални репеланти кои често се полни со штетни хемикалии, добра алтернатива за одбивање на комарците не е ништо помалку – кафето.

  Овие мали штетници имаат многу чувствително сетило за мирис, а има и одредени мириси кои едноставно не можат да ги поднесат. Таму кафето влегува во игра. Силниот мирис едноставно може да ги избрка досадните комарци.

  Ставете кафе во прав или сушен талог од кафе во (огноотпорен сад) и запалете го, важно е тоа да го правите само со отворени или надворешно прозори бидејќи во текот на процесот ќе се создаде еден вид чад мирисот на кафе треба да ги избрка комарците и можете мирно да уживате во летните вечери.

  Покрај кафето, дури и комарците не се големи љубители на мирисите на цитрус. Така, ако не ви се допаѓа чадот што се создава со согорување на кафето во прав, можете да запалите и свеќа со мирис на лимон или да дифузите ароматично масло со нота од цитрус во овлажнител за воздух, пренесува Нови лист.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img