More

  Time: Како оружјето од Србија завршува во Украина

  spot_img

  Во денешниот број, во текстот „Како оружјето од Србија завршува во Украина“, неделникот „Време“ пишува дека шемата функционира преку сомнителни посредници кои пазарат во Србија, а потоа им продаваат на Пентагон и Украина, но и дека руските олигарси и Вклучени се српски извозници блиски до властите.

  Во текстот се наведува дека САД неодамна го зголемиле увозот на оружје од Србија.

  Како што е наведено, „според Српската комора, најголемиот дел од увозот од минатата година е „неквалификувана воена стока““, додека според податоците на Стокхолмскиот институт за мировни истражувања (СИПРИ), американските увозници во Србија купиле 267 артилериски системи, 3.200 ракети. и пет оклопни возила.

  Се додава дека купувачи од САД купиле 16 милиони куршуми од мал калибар од државната компанија за трговија со оружје Југоимпорта.

  „Со оглед на тоа што оружјето што го користи американската војска е значително пософистицирано од она што се произведува во Србија, разумно е да се претпостави дека САД го пренесуваат оружјето од Србија на трета страна“, изјави за Време, истражувачката на СИПРИ, Катарина Ѓокиќ.

  Во текстот се зборува за американскиот трговец со оружје близок до Пентагон, Марк Моралес, чии компании минатата година увезле 16 милиони куршуми со мал калибар од Србија, додека во 2020 година, поради „потребата од тестирање од страна на американската армија, купил Нора Самоодна хаубица N52 од Југоимпорт.

  Компаниите на Моралес ја снабдуваат американската војска и нејзините сојузници, а од почетокот на војната во Украина неговите компании склучија договори во вредност од милијарда долари со Пентагон, а тој директно заработи уште 200 милиони во Украина.

  Неделникот „Време“ наведува дека Моралес соработува, но негира соработка со трговецот со оружје Слободан Тешиќ, кој беше под санкции на ОН поради кршење на забраната за извоз на оружје во Либерија и кој е на американската црна листа.

  Се наведува дека минатата година Моралес увезол муниција од фирма во сопственост на семејството на Тешиќ.

  Во текстот се наведува дека на прашањата на весникот „Време“ не одговараат ниту Министерството за одбрана на Србија, ниту Југоимпорт, ниту американските институции како Пентагон и Меѓународната трговска управа, ниту рускиот Ростек.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img