More

  Како да дојдете во посакуваната форма по долга пауза од вежбањето

  spot_img

  Доколку не сте вежбале долго време, почнете со вежбање два пати неделно, во првиот месец, а подоцна зголемете го на три тренинзи.

  „Секогаш прво тренирајте го целото тело и вежбајте без тегови, со сопствената телесна тежина. На почетокот на телото му треба подолго време за одмор, па затоа во првиот месец, доколку сте почетник или не сте вежбале подолго време, се препорачува да започнете со два тренинга неделно“, вели фитнес инструкторката Маја Димитријевиќ. .

  Тој додава дека покрај два тренинга неделно, каде вежбате вежби за сила, додавате и пешачење или некоја друга кардио активност, пливање, возење велосипед, возење ролери… Во почетокот секогаш правите вежби со повеќе зглобови, кои вклучуваат повеќе мускули, како што се скокови, чучњеви, склекови, потисок…

  Се препорачува физичката активност да биде придружена со соодветна здрава и урамнотежена исхрана, советува нашиот соговорник.

  Грешки што ги правиме во пракса?
  „Лоша техника на изведување вежби кои се натоварени со тегови. Не додавајте тегови додека не ја совладате правилната техника на вежбање. Честопати се случуваат повреди токму поради оваа причина, на неправилно движење се додаваат големи тежини и се случуваат повреди“.

  Фитнес инструкторката Маја Димитријевиќ истакнува дека одморот е важен исто колку и тренингот. Нема напредок во претренирањето и се случуваат повреди.

  „Адекватно загревање за главниот дел од тренингот што многу вежбачи го прескокнуваат“, објаснува фитнес инструкторката.

  Таа додава дека напредокот се постигнува кога со текот на времето додаваме поголеми тежини на истите вежби.

  Важноста на вежбањето за здравјето?
  Вежбањето е исклучително важно за здравјето на луѓето и треба да биде неделна рутина за сите нас.

  • Зајакнување на срцето и крвните садови, намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол
  • Помага за одржување на здрава телесна тежина, што има влијание и на чувството на лично задоволство покрај тоа што влијае на здравјето

  • Го подобрува здравјето на белите дробови
  • Го подобрува расположението, ни дава повеќе енергија, го намалува стресот и анксиозноста
  • Подобрување на квалитетот на сонот
  • Влијае на подобрување на здравјето на коските, намалувајќи го ризикот од рак и дијабетес

  • Подобрување на имунолошкиот систем

  Фитнес инструкторката и нутриционист Маја Димитријевиќ советува.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img