More

  Измамите со лажни работни места се зголемени за 1.200 отсто, најмногу насочена кон една група

  spot_img

  Инвестициска измама: зголемена за 142 отсто минатата година. Повеќето од овие измами се поврзани со инвестиции во Биткоин или други криптовалути.

  Системот за откривање измами на Revolut спречи потенцијална измама во износ од 550 милиони евра во 2023 година.

  Хрватска е една од земјите каде што е забележан најмалку измами во Европа, а се најде на 27 место според бројот на жртви на измами на илјада корисници.

  Revolut, глобална финансиска апликација со повеќе од 40 милиони корисници ширум светот и повеќе од 400 илјади во Хрватска, денеска го објави својот прв извештај за финансискиот криминал и безбедноста на потрошувачите, пренесува Poslovni.hr.

  Целта на извештајот, кој се базира на опширно внатрешно истражување и анализа на податоци, е да се расветли растечката индустрија за измами на глобално ниво и да се обезбедат јасни предупредувања за заштита на корисниците.

  Revolut планира редовно да ги ажурира овие податоци за да ги следи трендовите на измами, се вели во соопштението.

  Глобален извештај за измама
  Извештајот на Revolut ја открива зголемената закана од измами, кои ќе ги чинат луѓето ширум светот повеќе од 1 трилион долари во 2022 година, според GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams извештај).

  Податоците на Revolut покажуваат дека оваа појава продолжи да расте минатата година, при што трендот на измама претрпе значителни промени, обележани со зајакнување на техниките за измама насочени кон извлекување чувствителни сметки и лични информации за финансиска корист.

  „Финансиските криминалци ги интензивираа своите напори, применувајќи софистицирани тактики како што се измамнички веб-страници, проширени синџири за плаќање и напади од социјален инженеринг за да ги заробат жртвите“, се вели во соопштението.

  „Минатата година патентираниот систем за откривање измами на Revolut, базиран на машинско учење и вештачка интелигенција, спречи потенцијална измама во износ од 550 милиони евра. „Хрватска е една од земјите во кои се забележани најмалку измами во Европа, а се најде на 27 место според бројот на жртви на измами на илјада корисници“, се вели во соопштението за измама.

  Неовластена измама vs. овластена измама
  Извештајот прави разлика помеѓу неовластена измама, која се карактеризира со хакирање на сметка против дозвола на жртвата, и овластена измама, односно измамничка практика која ја убедува жртвата да изврши плаќање.

  Според извештајот, социјалниот инженеринг останува значаен двигател за двата типа на измами, но има посилен ефект кога се користи за извршување на овластена измама.

  Неовластени трендови на измама
  Измама со картички: сочинува 98 проценти од сите случаи на измами, со вообичаени тактики вклучувајќи обиди за кражба на идентитет.

  За заштита од овие техники, виртуелните картички за еднократна употреба на Revolut нудат повисоко ниво на безбедност бидејќи може да се користат само еднаш, што резултира со значително помала стапка на измама во споредба со традиционалните картички.

  Физичка кражба: И покрај тоа што претставува 1 процент од случаите на измами, физичката кражба сочинувала 39 проценти од сите неовластени загуби од измами што ги доживеале корисниците на Revolut во 2023 година.

  Денес, измамниците работат во структурирани криминални мрежи, можат да набљудуваат како луѓето ги користат нивните телефони и користат техники за надзор за да ги добијат нивните лозинки. За да го намалите овој ризик, важно е секогаш да внимавате на околината кога додавате PIN и да не ги зачувувате вашите ингеренциите за најавување на телефонот.

  Трендови во овластена измама
  Лажни измами за работа: Расте над 1.200 проценти во текот на 2023 година, насочени кон млади лица кои бараат можности за вработување.

  Инвестициска измама: зголемена за 142 отсто минатата година. Повеќето од овие измами се поврзани со инвестиции во Биткоин или други криптовалути. Анонимноста на инвестирањето во криптовалути ги привлече измамниците кои нудат повисоки гарантирани приноси.

  Измама при купување: Останува најпопуларниот тип на измама во сите земји, со 63 проценти од сите пријавени измами во 2023 година, но помалку од 15 проценти од вкупните украдени средства.

  Со цел да се бори против овие закани, Revolut остана проактивен во одржувањето чекор понапред од динамичниот тренд на измама во 2023 година, посочува компанијата.

  Има имплементирано подобрени безбедносни карактеристики, вклучувајќи биометриска автентикација и проактивни предупредувања за процесот на плаќање, а исто така даде приоритет на иницијативите за едукација за измами преку својата програма за учење во апликација за да ги вооружи корисниците со потребното знаење и алатки за заштита од злонамерни актери.

  Вуди Малуф, шеф на финансискиот криминал, коментира: „Заштитата на нашите клиенти од постојано растечката закана од измама на глобално ниво е од најголема важност во Revolut. Нашиот прв извештај за финансискиот криминал и безбедноста на потрошувачите не е само освежувачки

  не само што го спречува брзиот развој на измама, туку им помага и на поединците да бидат внимателни. Со нашите напредни системи за откривање измами и посветеност на иновациите, им даваме овластување на нашите клиенти да ги заштитат своите финансии и со сигурност да се движат низ дигиталниот свет“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img