More

  Поднесено обвинение против Ибрахим Хаџибајриќ и други: Објавени детали

  spot_img

  Вршителите на обвинителството на Кантонот Сараево поднесоа обвинителен акт против Ибрахим Хаџибајриќ, Елмедин Каришиќ, Сеид Хаџибајриќ, Алма Дестановиќ, Фахрудин Новалија и компанијата „ПЛАЗА ГРУП“ за најтешките корупциски кривични дела пропишани со законот. Босна и Херцеговина и кантонот Сараево.

  Ибрахим Хаџибајриќ е обвинет за кривични дела организиран криминал во врска со кривични дела злоупотреба на положба или овластување, примање подароци и други облици на бенефиции, перење пари, фалсификување службени исправи, спречување докажување и давање лажни податоци за имот и приходи. согласно Законот за пријавување и процедурална проверка на податоците за имотот на носителите на јавни функции во кантонот Сараево.

  Елмедин Каришик се товари дека сторил кривично дело организиран криминал поврзано со кривично дело давање подарок и други облици на корист, перење пари, давање награда или друг облик на корист за вршење влијание, давање лажна изјава и злоупотреба на авторитет во деловното работење.

  Сеид Хаџибајриќ се товари за кривично дело организиран криминал во врска со кривичните дела перење пари и примање награда или друг облик на корист за вршење влијание.

  Алма Дестановиќ беше обвинета за кривично дело организиран криминал во врска со кривичните дела злоупотреба на положба или овластување и перење пари.

  Фахрудин Новалија е обвинет дека сторил кривично дело давање подароци и други облици на бенефиции.

  Компанијата „ПЛАЗА ГРУП“ Сараево е обвинета дека сторила кривично дело злоупотреба на овластување во деловно работење.

  Ибрахим Хаџибајриќ е обвинет за повеќе кривични дела за време на мандатот на градоначалникот на општина Стари Град Сараево, а Алма Дестановиќ е обвинета за кривични дела сторени како секретарка на управата на општина Стари Град Сараево. Ибрахим Хаџибајриќ и Елмедин Каришиќ се обвинети за организирање криминална група која од 2019 до 2023 година извршила низа кривични дела поврзани со злоупотреби и незаконско изнајмување на недвижен имот во сопственост на општина Стари Град Сараево. Со пречекорување на службените овластувања, Ибрахим Хаџибајриќ и Алма Дестанов го заобиколија Советот на општина Стари Град за донесување одлуки за управување со имотот на општината за да ги распредели на фирмите „Паркинг тим“, „Еуропарк“ и „Шемрани. “, во која Елмедин Каришиќ назначи одредени лица за директори. , а реално тој и Сеид Хаџибајриќ ги воделе сите работи и заедно со Ибрахим Хаџибајриќ ги делеле парите што тие фирми ги заработиле со објавување. Дополнително, во обвинението се товарат Ибрахим Хаџибајриќ и Сеид Хаџибајриќ дека примиле поткуп од Елмедин Каришик во врска со преносот на сопственоста на станбената зграда на улицата „Горуша“ во општина Центар, која Каришиќ преку поврзана фирма би ја префрлил на Ибрахим Хаџибајриќ. неговото пензионирање. За возврат, Хаџибајриќ донел голем број незаконски решенија во корист на Елмедин Каришик и фирмата „Плаза груп“ во вид на доделување простор за билборди, градежни дозволи, урбанистички согласности и низа други решенија од доменот на градоначалникот на општината. . Исто така, Ибрахим Хаџибајриќ е обвинет дека не пријавил неколку стотици илјади КМ кои тој и членовите на неговото семејство ги поседувале на тековни, девизни и орочени сметки во комерцијалната БиХ. банки до Канцеларијата за борба против корупцијата на кантонот Сараево. Инаку, ова е прво обвинение во Кантонот Сараево по воведувањето на ова кривично дело во кривичното законодавство на Кантонот Сараево. Во делот на истрагата што се однесува на најтешките облици на изборен фалсификат, Ибрахим Хаџибајриќ е обвинет дека користел лажен документ со целосни фалсификувани обрасци на Централната изборна комисија на БиХ во кој биле злоупотребени илјадници лични податоци на граѓани на БиХ во текот на Регистрацијата на неговата тогашна политичка партија Независна Босна и Херцеговина Листа, наводно, потпишала облици на поддршка за неговата политичка партија за учество на општите избори во 2018 година. Обвинението ги товари Ибрахим Хаџибајриќ и Алма Дестановиќ за незаконско издавање одобрение за градба на правното лице „Амко комерц“ и општина Стари Град Сараево во улицата Џенетица Чикма. Фахрудин Новалија е обвинет дека му дал поткуп на Ибрахим Хаџибајриќ за незаконска продажба на земјиште во улицата Магода во општина Стари Град, кое како валкани пари го испрал Сеид Хаџибајриќ на име Ибрахим Хаџибајриќ, а Ибрахим Хаџибајриќ купил стан од него во општина Башка вода во Република Хрватска. Во обвинението беше предложено конфискација на имотна корист во износ од 1.630.000 КМ која се состои од парични средства, станови, станови, станбени и деловни објекти и продолжена конфискација на имотна корист во износ од 963.190 КМ, што се состои од парични средства на сметки, основни средства. во банки во Босна и Херцеговина, учество во инвестициски фонд и недвижен имот. Како дел од истрагата, Кантоналното обвинителство на кантонот Сараево оствари меѓународна правна соработка со ЕУРОПОЛ, Република Франција, Република Хрватска, Република Србија, Република Турција и УНМИК-Косово. Во обвинението беше предложено сослушување на 129 сведоци, осум вештаци и изведба на неколку илјади материјални докази. Дополнително, Министерството за внатрешни работи на кантонот Сараево, Федералната полициска управа и Државната агенција за истрага и заштита обезбедија докази и придонесоа за истрагата, додека официјална соработка обезбедија Обвинителството на Босна и Херцеговина, Канцеларијата за Борба против корупцијата на кантонот Сараево и Министерството за внатрешни работи на Република Босна и Херцеговина. Во овој случај, донесени се повеќе од десет судски решенија за мерки за обезбедување имотна корист стекната со кривични дела. Неколку недвижности, луксузен автомобил, пари на сметки и удел во инвестициски фонд се привремено одземени и доверени на Федералната агенција за управување со запленетите средства, со која е постигната одлична соработка во финансиската истрага. Посебната важност на соработката се одразува во тоа што за првпат со одлука на домашен суд е донесена привремена мерка конфискација на недвижен имот во странство (станот на Ибрахим Хаџибајриќ во Башка Вода) врз основа на Стразбуршката конвенција од 1990 година, со која е утврдена Фондацијата за обвинителска и судска пракса од страна на Кантоналното обвинителство на кантонот Сараево, конфискација на имотот на осомничените во странство. Во обвинителниот акт се предлагаше одземање на сите предмети употребени за извршување на кривичното дело и определување мерки за безбедност забрана за вршење на службени и други работи и вршење на одредени работи. Во обвинителниот акт, кој на потврда е доставен до Кантоналниот суд во Сараево, се предлага продолжување на притворот на Ибрахим Хаџибајриќ, Елмедин Каришиќ и Сеид Хаџибајриќ, соопштија од Обвинителството на КС.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img