More

  Ирак воведе 15 години затвор за истополови бракови

  spot_img

  Американскиот Стејт департмент соопшти дека законот усвоен од ирачкиот парламент во саботата со кој се криминализираат истополовите врски ги загрозува човековите права и слободи и ќе ја ослабне способноста на Ирак да ја диверзифицира својата економија и да привлече странски инвестиции.

  „Овој амандман им се заканува на оние кои се најзагрозени во ирачкото општество. Може да се користи за да се меша во слободата на говорот и изразувањето и да се спречи работата на невладините организации низ Ирак“, се вели во соопштението на Стејт департментот.

  Ирачкиот парламент во саботата усвои закон за криминализирање на истополовите врски со максимална затворска казна од 15 години, велејќи дека тој има за цел да ги поддржува верските вредности. Застапниците за правата го осудија законот како последен напад врз ирачката ЛГБТ заедница.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img