More

  Грција воведува шестдневна работна недела

  spot_img

  Во Грција од 1 јули ќе стапи на сила законот со кој се дозволува работа шест дена во неделата. Опозициските партии и синдикатите тврдат дека шестдневната работна недела ќе стане вообичаена практика бидејќи трудовата инспекција во Грција „практично не постои“. Владејачката партија, меѓутоа, инсистира дека само го воведува она што е веќе на сила на други места во Европа и дека со овој закон се спречува и незаконското работење.

  Во Грција на 1 јули ќе стапи на сила законот кој дозволува шестдневна работна недела и флексибилно работно време. Дополнително, право на повисока плата имаат работниците кои ќе работат во сабота или шест дена по ред.

  Грчкиот парламент го одобри новиот закон за работни односи минатиот септември со многу тесно мнозинство. Од 300 пратеници, 158 гласаа за законот, сите од владејачката конзервативна партија Нова демократија на премиерот Киријакос Мицотакис. Опозицијата и синдикатите остро се спротивставија.

  Владата тогаш објасни дека новото трудово законодавство ги транспонира европските директиви, дека ја потиснува нелегалната работа и дека ќе донесе поголема флексибилност во работните односи и ќе го поттикне вработувањето воопшто.

  Дел од промените што ги воведоа Грците веќе се на сила во другите европски земји. Новиот закон им овозможува на работниците кои работат со полно работно време, односно осум часа дневно, дополнително вработување со скратено работно време за дополнителни пет часа дневно кај друг работодавач.

  Работодавачите ќе можат на новите вработени да им понудат пробен период до шест месеци и да ги отпуштат во првата година без надоместок или отказен рок, освен ако во договорот не е поинаку наведено. Се воведува и дежурство, со што работодавачот може да повика вработен дваесет и четири часа однапред и да го повика на работа.

  Законот предвидува и услови за шестдневна работна недела, доколку е потребно. Од 1 јули ќе можат да работат шест дена во неделата во јавниот сектор, во фирми, на фарми…односно секаде каде што моментално имаат петдневна работна недела.

  Вработените шести ден треба да добијат додаток на плата од 40 отсто, а ако тој ден е недела или празник 115 отсто. Но, тие немаат право на слободен ден, освен ако дополнителниот ден не се совпадне со државен празник.

  Работниците кои работат пет дена во неделата во ноќните часови (00:00-06:00 часот) во никој случај нема да можат да работат шести ден во ноќна смена.

  Фирмите кои сакаат да воведат шестдневна работа ќе треба да пријават до надлежните државни органи, а трудовата инспекција подетално ќе ги следи.

  „Практично нема трудова инспекција“
  Меѓу другото, законот воведува високи казни, дури и повеќе од пет илјади евра, за оние кои ги спречуваат работниците да одат на работа за време на штрајк.

  Опозициските партии и синдикатите тврдат дека шестдневната работна недела ќе стане вообичаена практика бидејќи трудовите инспекции во Грција „практично не постојат“.

  По усвојувањето на законот во парламентот, синдикатите повикаа и на штрајкови и работнички протести. Меѓу другите, ним им се приклучија и синдикати на државни службеници, наставници, вработени во јавните болници. „Нема да станеме модерни робови“ и „Осумчасовното работно време беше и ќе биде победа на работниците“, пишуваше на транспарентите на демонстрантите.

  Протестите и штрајковите се многу чести во Грција. Неодамна, чадор-сојузот на синдикатите организираше протест на 17 април барајќи повисоки плати (на сликата погоре). Поради штрајкот многу траекти останаа во пристаништата.

  Сообраќајот во подземната железница беше запрен, а неколку часа прекинаа да работат и автобуси и таксисти. Во знак на протест против инфлацијата штрајкуваа и новинарите на грчките медиуми, па еден ден немаше вести на радио и телевизиските станици, а не беа објавени весници.

  Законот беше воведен во Грција една деценија откако меѓународните кредитори ја повикаа земјата, која беше зафатена од тешка економска криза, да воведе шестдневна работна недела. На референдумот во 2015 година Грците децидно рекоа „не“ на пакетот мерки, но повеќето од нив потоа беа спроведени.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img