More

  Интерпол Подгорица распишал 273 потерници

  spot_img

  НЦБ Интерпол Подгорица има издадено 98 меѓународни потерници, а 273 налози издадени од Црна Гора моментално се активни во базата на податоци на Интерпол, се вели во извештајот за работата и состојбите во административните области во надлежност на МВР, со организационата единица на Министерство надлежно за полициски работи за 2023. година.

  „Во базата на податоци на Интерпол моментално има 273 активни налози (црвени и дифузни) издадени од НЦБ Интерпол Подгорица. Во извештајниот период издадени се 98 меѓународни потерници. Суспендирани се 69 меѓународни потерници. Најчеста причина за суспензија на меѓународните потерници е екстрадиција (33), апсолутна застареност (16), лишување од слобода и притвор во УИКС (10), повлекување на надлежниот суд (шест)“, се наведува во објавениот извештај. од страна на Владата.

  Во Црна Гора беа екстрадирани 36 лица
  Се наведува дека во Црна Гора се екстрадирани 36 лица, додека до крајот на годинава 50 лица чекаат екстрадиција во Црна Гора.

  „Извршена е екстрадиција на 36 лица од Црна Гора, додека на крајот на извештајниот период (до крајот на 2023 година, прим.ат) во Црна Гора се во притвор 38 лица кои чекаат екстрадиција од Црна Гора. Врз основа на меѓународни потерници издадени од НЦБ Интерпол Подгорица, во странство се приведени 31 лице. Врз основа на меѓународни потерници издадени од странската НЦБ Интерпол, 38 лица се лишени од слобода во Црна Гора. Во Црна Гора се префрлени пет осуденици, како и две осудени лица од Црна Гора. Немаше реализирани депортации на лица во Црна Гора или од Црна Гора“, се објаснува во документот, пишува ЦДМ.

  Се додава дека три „жолти“ потерници биле вметнати во базата на податоци на Интерпол за исчезнати лица во текот на 2023 година, додека 1 ДНК профил од блиски роднини на исчезнатите лица бил вметнат во рамките на проектот I-Familia на Интерпол.

  „На барање на Центарот за форензика, процесуирани се 36 предмети во кои се опфатени 477 лица за да се потврди идентитетот на странски државјани кои извршиле кривични дела во Црна Гора“, се вели во извештајот.

  Илуминација грабеж на златарница „Баден“ во Австрија
  Беше посочено дека е укажана помош во расчистување на кривичното дело разбојништво на штета на златарницата „Баден“ во Австрија.

  „Извршени се континуирани проверки врз основа на доставените ДНК профили, а во случајот на кој се работи во соработка со австриските надлежни органи, поврзан со истрагата за кривичното дело разбојништво на сметка на златарницата. „Баден“ во Австрија имало натпревар во регистарот на ДНК на Судскиот центар на Црна Гора со профил кој е на црногорски државјанин“, се истакнува во извештајот за работата и состојбата во административните области во надлежност на. Министерството за внатрешни работи, со организационата единица на Министерството надлежна за полициските работи за 2023 година.

  Пријавено е дека од областа на сузбивање на меѓународен криминал биле обработени 7.021 предмет, од кои завршени се 4.260 предмети.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img