More

  Болеста која „јаде човечко месо“ се шири во Јапонија

  spot_img

  Смртоносната бактерија која предизвикува синдром на стрептококен токсичен шок (STSS) брзо се шири во Јапонија, а главниот град Токио стана жариште, јавува Анадолија.

  Националниот институт за заразни болести (НИИД) соопшти дека земјата имала 977 случаи оваа година, надминувајќи го претходниот рекорд од 941 инфекција во 2023 година.

  Пријавено е дека болеста е предизвикана од бактеријата „streptococcus pyogenes“ и често се поврзува со болки во грлото, што подоцна може да доведе до некроза на екстремитетите и откажување на повеќе органи.

  Се пријавуваат сè повеќе случаи на инфекција предизвикана од повеќе смртоносни и заразни видови бактерии, особено во регионот Канто во пошироката метрополитенска област Токио.

  Министерот за здравство, труд и социјална заштита, Такеми Кеизо, нагласувајќи ја важноста од спроведување на основните мерки на претпазливост за инфекција, рече:

  „Сметаме дека е неопходно да се продолжи со следење на трендовите на инфекција“.

  Инфективниот специјалист др. Кикучи Кен исто така изјави дека раните на нозете се особено подложни на стрептококна бактериска инфекција.

  Опишувајќи ги малите рани како плускавци и спортско стапало како „можни влезни точки“ за бактериите, Кикучи истакна дека кај постари пациенти, времето од инфекција до смрт може да биде 48 часа.

  Наведувајќи дека високата температура придружена со делириум и брзото отекување на раните се опасни знаци, Кикучи нагласи дека во таква ситуација веднаш треба да се побара лекарска помош.

  Во екстремни ситуации, бактериите од групата А стрептокок може да станат инвазивни, продирајќи длабоко во меките ткива и мускулите преку исеченици и рани. Овој феномен потоа резултира со некротизирачки фасциитис. Симптомите на оваа болест што јаде месо се треска или болки во мускулите и низок крвен притисок, а по 48 часа може да следи откажување на органите и септичен шок. Исходот може да биде фатален ако пациентот брзо не прими антибиотици.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img