More

  Имаше тешки мигрени: снимањето покажа дека е виновен еден оброк

  spot_img

  52-годишникот страдал од тешки мигрени повеќе од четири месеци пред конечно да ја пронајдат причината.

  52-годишникот од Флорида четири месеци се справувал со постојани мигрени кои му предизвикувале екстремно страдање. И покрај тоа што редовно земал лекови против болки, симптомите не се смириле, па решил да побара лекарска помош, пишува магазинот People.

  Во мозокот на несреќниот пациент била дијагностицирана невроцистицеркоза, паразитска инфекција. Тоа е паразитско заболување предизвикано кај луѓето од ларвите на свинската тенија Taenia solium. Тоа е најчеста паразитска инфекција на централниот нервен систем. Симптомите како што се напади, силна главоболка и вртоглавица се должат на присуството на ларвите на паразитот во мозокот.

  За време на тестовите, тие откриле неколку цисти на двете хемисфери на мозокот, заедно со оток, што го поврзуваат со присуството на свинска тенија. Снесувало јајца во неговиот мозок, иритирајќи го ткивото под черепот на пациентот и предизвикувајќи непријатни симптоми.

  Во извештајот се наведува дека мажот „признал дека конзумирал недоволно варено свинско месо во поголемиот дел од својот живот“. Лекарите го поврзаа ова со изворот на инфекцијата, бидејќи недоволно вареното свинско месо им овозможило на паразитите да влезат во неговото тело преку храната, а потоа преку крвотокот да стигнат до неговиот мозок.

  Човек јаде недоволно варено и заразено свинско месо, а со тоа добива несакан гостин – тенија што се таложи во неговите црева. Јајцата од тенија се пренесуваат во измет. Ако не ги миеме внимателно рацете по користењето на тоалетот, постои ризик со раце да ги пренесеме јајцата на храна или површини. И ако некој јаде храна загадена со овие јајца, таа личност може да стане домаќин на тенија. Откако ќе влезат во телото, јајцата излегуваат и стануваат ларви кои патуваат до мозокот. Овие ларви може да предизвикаат болест невроцистицеркоза.

  Во извештајот се истакнува и дека мажот бил лекуван со антипаразитски и антиинфламаторни лекови и дека инфекцијата била предизвикана од навиките во исхраната.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img