More

  Имаат план: Поради инвазијата на кинеските автомобили, европските производители му пишаа на Брисел

  spot_img

  Европската автомобилска индустрија се најде под сериозен притисок од конкуренцијата од Далечниот Исток, па Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) објави план за победа над „кинескиот змеј“.

  Да потсетиме, кинеските автомобили секој месец се повеќе ги преплавуваат европските патишта, а до неодамна не беа ни на повидок. Кинезите го најдоа патот до Хрватска преку брендовите MG и Seres.

  Затоа, АЦЕА објави план како да се бори против конкуренцијата од Истокот, кој е потпишан од генералниот директор Сигрид де Вриес. Таа тврди дека на Европа и недостасува силен и кохерентен пристап кон сè пожестоката конкуренција од странство, поддржана од владите кои ги комбинираат нивните зелени и дигитални транзиции со националната отпорност. Конкретно, Кина е насочена кон европскиот пазар, со потенцијал фундаментално да го промени лицето на европските индустрии какви што ги знаеме.

  Податоците на ACEA открија овој јуни дека продажбата на електрични автомобили во ЕУ за прв пат ги надмина дизелите. Овие бројки откриваат и друг тренд: кинеските марки и кинеските возила брзо продираат на европскиот пазар на електрични возила. Поддржани од јавни пари и владини намери, не е тајна дека кинеската автомобилска индустрија сега ја предизвикува автомобилската индустрија во Европа и пошироко.

  За разлика од Европа, Кина усвои холистички пристап кон индустриската политика, гледајќи го целиот синџир на вредност за она што го смета за стратешки индустрии. Применето во автомобилската индустрија, значи стратегија од рударство, рафинирање и производство до мрежи на бензински пумпи, евтина енергија, стимулации за купување и рециклирање во текот на целиот животен циклус.

  ЕУ доцни
  Денес, Кина поседува 75 отсто од глобалниот капацитет за производство на батерии и има речиси монопол на снабдувањето со клучни суровини. Во 2022 година, за само една година, земјата има инсталирано 800.000 електрични станици за полнење – речиси исто толку колку што се инсталирани ширум светот од почетокот на инвестициите во инфраструктурата за полнење.

  За разлика од нивните колеги во Кина и САД, кои неодамна го лансираа Законот за намалување на инфлацијата (IRA), законодавците на ЕУ се одлучија за попостепен пристап. Ова е случај со Регулативата за инфраструктура за алтернативни горива (АФИР), која беше одложена и не ги исполни минималните барања. Неодамна усвоената Регулатива на ЕУ за батерии, исто така, сè уште ги остава деталите нејасни, додавајќи ги трошоците и сложеноста на синџирот на снабдување со батерии во Европа.

  Недостатокот на синхронизација го ограничува подемот на пазарот на електрични возила во време кога зголемувањето на скалата е клучно за постигнување на законските цели. Креаторите на политиката, исто така, треба да обезбедат сигурен пристап до прифатлива енергија. Поради надворешниот притисок, ЕУ сега ја засилува својата игра на различни чекори од синџирот на вредност, но иако овие иницијативи секако имаат вредност, тие остануваат фрагментирани и главно аспиративни. Вистинската стратешка политика мора покохерентно да одговори на предизвиците за да одговара на значителните напори направени во другите региони.

  Европа мора да го забрза градењето на локални капацитети и да обезбеди постоечки врски и нови партнерства со трети земји. Неодамнешните извозни ограничувања на Кина за германиум и галиум, два материјали од витално значење за микрочиповите, даваат навестување за тоа што би можело да се случи доколку ЕУ не најде начин да биде помалку потпрена на другите и да ги одржи трговските односи што е можно поотворени, фер и поддржувачи – вклучително и оние со кино.

  Да се ​​најде избалансиран пристап е важно бидејќи отворањето на кинескиот пазар одзеде многу награди од многу европски производители и ќе продолжи да го прави тоа и покрај пожестоката конкуренција од домашните брендови.

  Кинески „Made in EU“?
  Кина е најголемиот пазар на возила во светот и сериозен центар на производство и иновации за компоненти и возила. Кинеското производство на возила достигна завидно ниво на зрелост, а технологијата сега патува во двете насоки. Оваа зрелост, во комбинација со желбата да се прошири надвор од се попреполниот домашен пазар и да се обезбеди понатамошен раст, го објаснува потегот за барање пазарен удел во Европа, со логичен следен чекор за воспоставување на производство во странство.

  Точно, извозот на електрични возила во ЕУ вклучува и возила произведени од европски и други меѓународни брендови во Кина. Понатаму, продажбата на електрични возила сочинува само околу 13 отсто од пазарот на ЕУ бидејќи електрификацијата е во подем, но сè уште е во првите денови. Уште повеќе, европските брендови имаат долготрајна врска со своите клиенти ширум светот и солидно наследство да бидат водечки иноватори ширум светот, нивната постојано посилна и посеопфатна палета на електрични возила е доказ за тоа.

  Европската автомобилска индустрија ги апсорбира преодните трошоци за постепено укинување на моторите со внатрешно согорување, значително инвестирање во електрични автомобили и водородни решенија додека работи во рамките на строгите гранични услови, високата инфлација и заситениот пазар. Компаративната предност на Кина и рентабилниот увоз би можеле да го намалат уделот на домашниот пазар на европските производители на автомобили, што на крајот би влијаело на локалните активности.

  Писмо до Брисел
  Стратешката индустрија може да напредува само во конкурентна рамка. Конкурентноста на Европа традиционално страда од повисоки трошоци за енергија, поголеми административни оптоварувања и фрагментација својствена за структурата на 27-те земји-членки. Сега е дополнително поткопана од огромните напори на другите континенти, што го става во ризик производството и вработувањето во Европа.

  „Затоа, на ЕУ ѝ треба силна индустриска стратегија која ги избегнува протекционизмот и наивноста, ја проширува перспективата надвор од нејзиниот внатрешен поглед и создава услови за одржлива економска активност – онаа што се натпреварува со Кина и другите змејови во Европа“, рече АЦЕА.

  Фолксваген
  ACEA, заедно со уште седум други потписници од автомобилската индустрија, итно повика на стимулирање на трансформацијата на европската автомобилска индустрија и зголемување на конкурентноста. Во писмото до претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, потписниците ја повикаа Европската комисија да даде приоритет на шест клучни активности пред крајот на актуелниот мандат во 2024 година:

  развие силна индустриска стратегија;
  зголемување на европскиот пазар без емисија и вредносниот синџир на батерии;
  да се обезбеди стабилна и кохерентна регулаторна средина за секторот;
  подобрување на програмата за вештини и рамката за праведна транзиција;
  подобрување на пристапноста на транспортот;
  обезбеди глобално ниво на игра за сите.
  Потписниците ја истакнаа својата посветеност на декарбонизацијата на транспортот, истовремено нагласувајќи дека непостапувањето на законодавците ќе ја поткопа трансформацијата и конкурентноста на европската автомобилска индустрија. Тоа, исто така, ќе го загрози вработувањето во индустријата што создава повеќе од 13 милиони работни места во ЕУ, предупредија тие.

  Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) ги обединува 14-те најголеми европски производители на автомобили, камиони, комбиња и автобуси – BMW, DAF, Daimler-Benz, FIAT, Ford, General Motors Europe, MAN, Porsche, Renault, Rolls Royce, Rover, Saab-Scania, Volkswagen, Volvo Car и AB Volvo.

  Во последниве години, ACEA ги отвори вратите за неевропските производители со значајни производствени и истражувачки капацитети во ЕУ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img