More

  Европската комисија очекува инфлацијата да продолжи да забавува

  spot_img

  Во понеделникот Европската комисија ги намали проценките за економиите во ЕУ, кои продолжуваат да растат, но побавно од проценетото, и очекува инфлацијата да продолжи да забавува.

  Во понеделникот Комисијата објави привремени летни економски прогнози со податоци за движењето на БДП и инфлацијата во шесте најголеми економии во ЕУ, во еврозоната и во ЕУ во целина. Податоците од другите 21 земја-членка се земени предвид во збирните податоци за еврозоната и ЕУ27.

  Покрај тоа што податоците беа објавени само за шесте најголеми економии, наместо за сите земји-членки, годинава летните прогнози беа објавени во септември, наместо во јули како досега. Шесте најсилни економии во ЕУ се Германија, Франција, Италија, Шпанија, Холандија и Полска.

  Комисијата ја намали проценката за економскиот раст во ЕУ27 за оваа година на 0,8 отсто од 1 отсто, што беше предвидено во пролетните економски прогнози. За следната година ја намали проценката за раст од 1,7 отсто на 1,5 отсто.

  Што се однесува до еврозоната, годинава се очекува раст од 0,8 отсто (во пролетните прогнози беше 1 отсто). Проценката за раст за следната година во еврозоната сега е 1,3 отсто, наместо досегашните 1,6 отсто.

  Инфлацијата треба да продолжи да забавува. Се очекува дека усогласениот индекс на потрошувачки цени (HIPC) ќе изнесува 6,3 отсто во ЕУ27 оваа година, наспроти 6,7 отсто во пролетните прогнози. Во еврозоната се проценува дека инфлацијата годинава ќе забави до 5,6 отсто (во пролетната прогноза беше 5,8 отсто), а следната година ќе падне на 2,9 отсто, додека проценката во пролетната прогноза беше 2,8 отсто.

  Хармонизираниот индекс на потрошувачки цени (HIPC) опфаќа во просек околу 700 видови на стоки и услуги. Тоа е показател за просечната потрошувачка на домаќинствата во еврозоната за кошница производи.

  Забавување на инфлацијата
  Инфлацијата забавува поради падот на цените на енергијата и намалувањето на инфлацискиот притисок на цените на храната и индустриските производи. Комисијата очекува дека цените на енергијата ќе продолжат да паѓаат во остатокот од годината, но со побавно темпо.

  Следната година се очекува благо поскапување на енергенсите поради поскапувањето на нафтата. Растот на цените на услугите е потврдоглав отколку што се очекуваше претходно, но треба да почне да забавува под влијание на затегнувањето на монетарната политика и слабеењето на стимулациите за пост-Ковид.

  Цените на прехранбените и неенергетските индустриски производи ќе продолжат да придонесуваат за забавување на инфлацијата, како и намалување на влезните трошоци и нормализирање на синџирите на снабдување.

  Германскиот БДП ќе падне оваа година
  Комисијата проценува дека најсилната економија во ЕУ, Германија, годинава ќе има пад на БДП од 0,4 отсто, а во следната се очекува раст од 1,1 отсто.

  Останатите пет економии треба да растат. Највисоки проценки има Шпанија, чиј БДП треба да порасне за 2,2 отсто оваа година и 1,9 отсто следната година. Француската економија треба да порасне за 1 процент оваа година и 1,2 отсто следната година, Италија за 0,9 отсто оваа година и 0,8 отсто следната година, Холандија за 0,5 отсто и 1 отсто, а Полска за 0,8 отсто оваа година и 1,4 отсто следната година. години.

  „Последните податоци покажуваат дека економската активност во ЕУ беше пригушена во првата половина на 2023 година по страшните шокови што ги претрпе ЕУ. Слабоста на домашната побарувачка, особено потрошувачката, покажува дека потрошувачките цени на повеќето стоки и услуги се високи и сè уште растат, земајќи поголем данок од очекуваното во пролетните прогнози“, оценува Комисијата.

  Пазарот на трудот останува силен
  Пазарот на трудот останува исклучително силен, со рекордно ниски стапки на невработеност, раст на вработеноста и зголемување на платите. Остриот пад на банкарските кредити на компаниите покажува дека заострувањето на монетарната политика се одразува на економијата.

  Показателите од истражувањето сега укажуваат на забавување на економската активност ова лето и следните неколку месеци, со континуирана слабост во индустријата и слабеење на моментумот во услужниот сектор, и покрај силната туристичка сезона во многу делови од Европа, соопшти Комисијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img