More

  Голем проблем за повеќе од половина од новите автомобили во Европа

  spot_img

  Околу половина од сите нови автомобили се премногу широки за типичен паркинг простор во европските градови, според една нова студија, бидејќи се повикуваат да се смени трендот кон теренци и поголеми возила.

  Според кампањата „Транспорт и животна средина“, просечниот нов автомобил станува поширок за 1 cm на секои две години, а типичната ширина на автомобилот сега е 180,3 cm, од 177,8 cm во 2018 година.

  Групата вели дека меѓу 100-те најпопуларни автомобили во Европа, 52 се премногу широки за типичен уличен паркинг простор од 180 сантиметри во големите градови како Лондон, Париз и Рим.

  Се вели и дека зголемениот број на големи теренци „остава премалку простор на патниците да влезат и излезат од возилото“.

  „Автомобилите се пошироки со децении и тој тренд ќе продолжи се додека не поставиме построга граница. Во моментов, законот дозволува новите автомобили да бидат широки како камиони“, рече Џејмс Никс, шеф на политиката за возила во Transport & Environment.

  „Резултатот се големи теренци и пикап во американски стил кои се паркираат на нашите тротоари и ги загрозуваат пешаците, велосипедистите и сите останати на патот.

  Истражувањето беше објавено додека Париз се подготвува да гласа за зголемување на таксите за паркирање за поголеми и потешки автомобили – првенствено теренци.

  На 4 февруари се одржува референдум за тројно зголемување на цената на паркирањето за вакви возила, иако тоа не би се однесувало на жителите на Париз, туку на оние кои го посетуваат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img