More

  HZZO има важна напомена: Проверете ги цените и недостигот на лекови

  spot_img

  Во вторникот, Хрватскиот завод за здравствено осигурување (ХЗЗО) објави онлајн линк преку кој секој граѓанин може да пристапи до националната база на податоци за лекови достапни во Хрватска, да ги провери цените и недостигот, без разлика дали се на списокот на ХЗЗО.

  Националната база на податоци за лекови може да се пристапи преку линкот https://elijekovi-hzzo.gov.hr/, како и преку системот е-Граѓани, соопшти ХЗЗО.

  Базата на податоци за лекови и надградба на услугата „Реализирани рецепти“ во системот е-Граѓани е формирана како дел од проектот „еЛекови – Интегриран ИТ систем за управување со лекови“.

  Преку услугата „Реализирани рецепти“ пациентите ќе можат да проверуваат податоци за лековите што ги земале во последните шест месеци. Со едноставно кликнување на врската, тој ќе може да ги преземе сите информации за овие лекови од базата на податоци на еЛијекови, како и да пријави сомнителен несакан ефект.

  Намалување на истовремениот внес на лекови
  Покрај базата на податоци за еЛекови и надградбата на услугата „Реализирани рецепти“, беше воспоставен и систем за проверка на интеракциите при препишување и издавање лекови.

  Лекарите, при препишувањето, како и фармацевтите кога издаваат лекови, ќе можат автоматски да проверат дали лековите што ги зема пациентот имаат интеракција меѓу себе.

  Системот е воведен за да се намали истовремениот внес на лекови кои влегуваат во клинички значајни интеракции и да се намалат несаканите ефекти на еден лек врз друг, со цел подобар исход од третманот.

  Сомнежи за несакани ефекти
  Дополнително, преку проектот, на здравствените работници им се овозможува лесно и директно да пријават сомнителни несакани ефекти преку нивните апликации, користејќи веќе достапни податоци од системот.

  Вкупната вредност на проектот е 2,2 милиони евра, а е кофинансиран со средства од Европскиот фонд за регионален развој во износ од 1,9 милиони евра.

  Целта беше да се воспостави национална база на податоци за лекови, да се зголеми безбедноста на администрацијата на лекови, да се зајакне улогата на пациентот во лекувањето и развојот на здравствената писменост, со цел да се постигнат подобри резултати од лекувањето и рационализација на ресурсите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img