More

  Хрватите трошат милиони евра на средства за смирување, но лекарите предупредуваат: „Брзо создаваат зависност“

  spot_img

  Лековите за смирување ја ублажуваат анксиозноста, немирот и мускулната напнатост. Хрватите трошат милиони евра токму на такви апчиња.

  Средствата за смирување се нарекуваат анксиолитици. Нивната потрошувачка во Лијепа ноша благо расте. Лани 83 жители од 1.000 земале по една таблета анксиолитик дневно. Овие лекови само лани од паричникот на граѓаните извадиле околу 12 милиони евра.

  „Лековите за смирување, анксиолитиците многу брзо стануваат зависни доколку се користат секој ден. Не треба да се користат секојдневно повеќе од три недели“, изјави за ТВ Дневник Нова д-р Матеа Гризељ Бенуси од Клиниката за психијатрија Врапче.

  „Еден дел од проблемот е во лажното разгледување на животната средина, што води со она: „Пушти го, има проблем“, вели професорот Ранко Стевановиќ од Здружението за намалување на штетите по здравјето.

  „А еден дел од приказната е во неоправданото и прекумерно препишување на анксиолитици, бидејќи анксиозноста ако трае подолго од две или три или четири недели повеќе не се лекува со анксиолитици, за тоа има антидепресиви“, објасни Стевановиќ.

  Во Центарот за лекување на зависности во Врапча велат дека кај нив доаѓаат сите возрасни групи, но се повеќе и помлади. „По Ковид-19 и земјотресот, мој личен впечаток е дека луѓето станаа повозбудени од овие настани и всушност имаат поголема потреба да земаат седатив“, рече Гризељ Бенуси.

  „Еден од 10 има сериозен проблем со тоа. Тоа се многу луѓе, неколку стотини илјади луѓе се во цут, кои најчесто имаат деца, партнери, сериозни работни места, сериозни амбиции“, истакна Стевановиќ. Покрај анксиолитиците, се зголемува и потрошувачката на хипнотици и седативи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img