More

  Оваа положба за спиење промовира брчки, дури и кај помладите луѓе

  spot_img

  Повеќе од половина од возрасните признале дека спијат во поза за која се покажало дека го зголемува ризикот од појава на брчки и трајно го старее лицето, но експерт советува како да се борите против тоа.

  Повеќе од 60 отсто од возрасните признаваат дека лежат на страна во кревет, што може да доведе до трајни брчки со текот на времето, пренесува Mirror.

  Ако често спиеме во оваа поза, може да се појават брчки бидејќи нашето лице е долго притиснато на перницата. Лежењето на предната страна е уште полошо бидејќи целото лице е изложено на површината на перницата, што може да доведе до хронични промени на кожата.

  Брчките се развиваат најмногу околу очите и устата.

  За среќа, едноставните ноќни промени можат да го спречат предвременото стареење, вклучително и спиење на грб наместо на стомак или на страна.

  Лежењето на грб го избегнува притисокот врз лицето каде што може да се создадат несакани брчки. Исто така, експертите препорачуваат да ги замените вообичаените памучни навлаки за перници со свилени и да размислите да инвестирате во овлажнител.

  А за да спречите превртување навечер на лицето или стомакот и да го спречите отекувањето на лицето наутрo, советуваат да ја кренете главата за околу 20 до 30 степени.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img