More

  Ѓукиќ Дејановиќ: Знаењето за ХПВ имунизацијата го намалува бројот на заболени од рак на грлото на матката

  spot_img

  Министерката за образование Славица Ѓукиќ Дејановиќ денеска оцени дека подоброто информирање кај родителите за имунизацијата на нивните деца против болести предизвикани од Хуман папилома вирусот (ХПВ) може да го намали бројот на жени заболени од рак на грлото на матката.

  Во соопштението на Министерството, се наведува дека Ѓукиќ Дејановиќ, по повод Европската недела на борба против ракот на грлото на матката, рече дека е доставен информативен леток за важноста на имунизацијата против ХПВ, наменет за родители на седмоодделенци. до сите основни училишта во Србија.

  Таа додаде дека информациите содржани во брошурата даваат одговори на клучните прашања на родителите во врска со ХПВ имунизацијата и начините да се направи тоа.

  Ѓукиќ Дејановиќ рече и дека Министерството за образование и училиштата се дел од националната кампања „ХПВне“, во чии рамки во претходниот период во соработка со здружението „Родитељ“ и здравствените домови низ Србија, повеќе од десетина беа организирани форуми со родителите во училиштата.

  „Оваа практика ќе продолжи и во иднина, бидејќи од суштинско значење е родителите да добијат одговор на сите прашања од стручни лица – лекари, педијатри, имунолози“, рече Ѓукиќ Дејановиќ и додаде дека родителите кои се заинтересирани можат да се обратат во училиштето, кое ќе организира форум. со поддршка на надлежната училишна управа и здружението „Родител“.

  Вакцината против ХПВ е достапна во Србија од јуни 2022 година за сите девојчиња и момчиња на возраст од 9 до 19 години од средствата на задолжителното здравствено осигурување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img