More

  Губењето на сетилото за мирис и вкус кај многу пациенти трае застрашувачки долго

  - Advertisement -

  Околу пет проценти од луѓето кои имале Ковид-19 развиле долгорочни проблеми со сетилото за мирис или вкус, покажа големата студија објавена во четвртокот, што потенцијално придонесува за товарот на долгорочниот ковид.

  Губењето на сетилото за мирис е знак на инфекција со коронавирусот од почетокот на пандемијата, но не се знаеше колку често се појавуваат вакви симптоми, ниту колку долго може да траат.

  За да дознаат, истражувачите анализирале 18 претходни студии во кои биле вклучени 3.700 пациенти.

  Во новата студија објавена од BMJ, тие откриле дека шест месеци по инфекцијата со коронавирусот, сетилото за мирис не се опоравило кај четири проценти од пациентите. Во меѓувреме, сетилото за вкус не се опорави кај два отсто од пациентите.

  Не се знаеше дали се работи за целосно или делумно закрепнување.
  Истражувачите проценуваат дека губењето на сетилото за мирис може да биде трајно кај 5,6 проценти од пациентите, а сетилото за вкус може да не се опорави целосно кај 4,4 проценти од пациентите.

  Кај една жена, според истражувачите, сетилото за мирис не се опоравило повеќе од две години по инфекцијата со Ковид.

  Истражувачите рекоа дека иако повеќето пациенти треба да го обноват сетилото за мирис и вкус во рок од три месеци од заразувањето со Ковид, „голема група пациенти може да развие долгорочна дисфункција“.

  „Тоа (може да бара) навремена идентификација, персонализиран третман и долгорочно следење“, посочува тој.

  Дени Алтман, имунолог од Кралскиот колеџ во Лондон, кој не бил вклучен во истражувањето, рече дека тоа е „моќна и важна студија“.

  „Студиите како ова нè предупредуваат за скриениот товар на луѓето кои страдаат од постојани симптоми, но можеби не мислат дека треба да контактираат со својот матичен лекар, претпоставувајќи дека не може многу да се направи“, рече тој.

  Истражувањето исто така покажа дека жените имаат помала веројатност да ги обноват овие сетила отколку мажите.

  Причината за нееднаквоста е непозната, но истражувачите сугерираат дека жените имаат тенденција да имаат подобри сетила за мирис и вкус, што значи дека нивната потенцијална загуба е поголема.

  Податоците не ја вклучуваат онаа за која варијанта на КОВИД биле болни пациентите. Претходните истражувања покажаа дека поновите варијанти на омикрон имаат помала веројатност да предизвикаат губење на мирис.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img