More

  Грешка што можете да ја избегнете и која привлекува лебарки во вашиот дом

  spot_img

  Вообичаена заблуда за овие штетници е дека тие се проблем само во валканите домови, но дури и во чистите домови може да има лебарки, особено во појужните области.

  Сè додека има влезна точка во форма на пукнатина или дупка, бубашвабата може да ползи и да заврши во вашиот дом, гаража или во двете.

  Иако лебарките можат да се пробијат во речиси секоја структура, тие нема да траат долго освен ако немаат три работи: храна, вода и засолниште, пишува House Digest.

  Лесно е да проверите дали вашата славина не протекува или дека храната не ви е излезена откако ќе се стемни, но има уште една работа на која треба да обрнете внимание, а тоа е можеби чувањето лебарки во вашиот дом: нередот.

  Нередот е вообичаен во многу куќи. Може да биде во форма на облека на подот од вашата спална соба или во темен плакар или во форма на разни предмети расфрлани околу комодата. Добрата вест е дека нередот може лесно да се избегне или да се отстрани доволно брзо за да се спречи лебарките да станат ваши нови цимери.

  Зошто лебарките ги привлекува нередот?
  На лебарките им треба засолниште за да преживеат, исто како нас, и не се пребирливи каде ќе го најдат. Ова значи дека ако завршат во соба со куп алишта, списанија и други предмети на подот, ќе имаат многу опции за сокривање.

  Секоја облека, секое списание и секој друг предмет што ја покрива површината и создава празнина долу е како мало засолниште за бубашваба.

  Влагата е уште еден фактор на кој треба да се обрне внимание. Ако има влага под неред, како што е подот во бањата, таа област лесно може да стане место за размножување на лебарки.

  За да го елиминирате овој ризик, обидете се целосно да го спречите нередот или барем редовно да го чистите вашиот дом (барем еднаш неделно). Колку помалку неред во куќата, толку помалку места за сокривање лебарки. Колку помалку места за криење, толку е помала веројатноста дека лебарките ќе се залепат наоколу.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img