More

  Истражување: Тестовите за урина за овулација ги зголемуваат шансите за бременост

  spot_img

  Користењето на уринарни тестови за овулација за да се одреди идеалното време за сексуален однос ги зголемува шансите за бременост, сугерира новото истражување.

  Експертите анализирале седум постоечки студии и откриле дека мокрењето на тест стапчиња може да им помогне на жените да го идентификуваат најплодниот период во нивниот менструален циклус.

  Одредувањето на најплодното време за сексуален однос со помош на тест за овулација на урина ги зголеми шансите за бременост и живо раѓање за помеѓу 20 и 28 проценти, во споредба со 18 проценти во контролната група која не го користела тестот.

  Податоците од истражувањето се премногу ограничени за да може да се каже дали другите методи забележани во студијата се исто така успешни или не, и потребно е дополнително истражување.

  Тие вклучуваат методи засновани на свесност за плодноста, како што се следење на календарот, следење на промените во цервикалната течност и телесната температура.
  Наодите се однесуваат на жени помлади од 40 години кои се обидувале да забременат помалку од 12 месеци.

  Прегледот Кокрејн, спроведен од Универзитетот во Оксфорд, болницата Кралска Беркшир во Рединг и болницата принцезата Ана во Саутемптон, вклучи податоци за 2.464 жени или парови кои се обидуваат да забременат.

  Татјана Гибонс, истражувач на Одделот за женско и репродуктивно здравје во Оксфорд и главен автор на студијата, рече: „На многу парови им е тешко да забременат, што може да доведе до загриженост за нивната плодност. Откријте го тоа

  едноставен и лесно достапен уринарен тест може да ги зголеми шансите на парот за успешно зачнување е многу возбудлив бидејќи може да им даде на паровите поголема контрола врз нивното патување за плодност и потенцијално да ја намали потребата за тестирање и третман на неплодност“.

  Професорот Кристијан Бекер, од истиот оддел, додаде: „Високиот праг на докази потребни во прегледот на Кокрајн го прави дури и овој умерен квалитетен доказ за ефективноста на тестовите за овулација на урина доста импресивен, како и изненадувачки со оглед на тоа колку долго е достапен. .

  Научниците предупредија дека бидејќи многу од студиите се финансирани од производители на тестови, резултатите треба да се толкуваат со претпазливост.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img