More

  Големиот пад на јапонскиот БДП ги наруши плановите на централната банка

  spot_img

  Прелиминарните податоци за бруто домашниот производ (БДП) во четвртокот покажаа дека годишниот БДП на Јапонија падна за 2 отсто во периодот јануари-март во однос на претходниот квартал, што е побрзо од падот од 1,5 отсто што го прогнозираа економистите во анкетата на Ројтерс.

  Ова може да ги наруши плановите на централната банка на Јапонија, која во март ги зголеми каматните стапки за прв пат од 2007 година.

  Сега е можно почетокот на зголемувањето на каматните стапки да биде одложен, во зависност од трендот на закрепнување на БДП во тековниот квартал.

  Иако економијата сигурно ќе закрепне поради зголемените плати, останува неизвесноста околу трошењето во услужниот сектор.

  Последното читање на БДП се претвора во квартална контракција од 0,5 отсто, во споредба со падот од 0,4 отсто што го очекуваат економистите. Ревидираните податоци за првиот квартал ќе бидат објавени на 10 јуни.

  Слабеењето на јенот создаде економија со две брзини во Јапонија, при што секторите за извоз и туризам главно имаат корист од поконкурентниот девизен курс, но домаќинствата и малите бизниси се под притисок од надуените цени на увезените стоки.

  Проблемот со реалните плати
  Големите јапонски компании годинава го исплатија своето најголемо зголемување на платите во последните три децении, што според централната банка BOJ ги создава условите потребни за конечно да се стави крај на деценискиот радикален монетарен стимул.

  Приватната потрошувачка, која сочинува повеќе од половина од јапонскиот БДП, падна за 0,7 отсто, многу пати над проценетиот пад од 0,2 отсто. Тоа е четврти последователен квартал на пад во најдолгата серија од 2009 година.

  Економистите се надеваат дека слабоста во првиот квартал ќе се покаже како привремена и очекуваат спротивставените ветрови на растот поради земјотресот во регионот Ното и прекините на работата во бизнисот Даихатсу на Тојота да исчезнат. Но, остриот пад на јенот сè уште претставува закана за закрепнувањето, како и растот на цената на суровата нафта поради кризата на Блискиот Исток.

  Капиталните трошоци, клучен двигател на приватната побарувачка, паднаа за 0,8 отсто во првиот квартал, наспроти очекуваниот пад од 0,7 отсто, и покрај големиот корпоративен приход.

  Надворешната побарувачка, односно разликата меѓу извозот и увозот, ја намали проценката за БДП за првиот квартал за 0,3 процентни поени.

  Засега, креаторите на политиката сметаат на големи зголемувања на платите и планирани намалувања на даноците на доход за да се поттикнат слабите трошоци и да се спречи враќање на дефлацијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img