More

  Германија замрзна 3,9 милијарди евра руски имот

  spot_img

  Германското Министерство за финансии објави дека во Германија се замрзнати 3,9 милијарди евра руски имот.

  Овие средства вклучуваат пари, акции и јахти кои припаѓаат на санкционирани поединци, организации или компании.

  Во јуни минатата година, владата на пратеничко прашање одговори дека проценетата вредност на руските замрзнати средства е 5,2 милијарди евра.

  Портпаролката објасни дека сумата е предмет на флуктуации на пазарот и е исто така под влијание на индивидуалното бришење на поединци или организации во ЕУ.

  Германскиот канцелар Олаф Шолц неодамна објави дека приходите од задржувањето на замрзнатите руски средства во ЕУ може да се користат за купување оружје за Украина од целиот свет. Има договор околу 90 отсто од овие средства да се користат за украински одбранбени цели. Станува збор за неколку милијарди евра годишно.

  Европската комисија објави дека околу 210 милијарди евра од руската централна банка се замрзнати во ЕУ.

  Финансиската институција Euroclear со седиште во Брисел неодамна објави дека во 2023 година остварила околу 4,4 милијарди евра приходи од камати поврзани со овие средства.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img