More

  Годинава ќе има речиси исто толку случаи на голема кашлица колку лани цело лето

  spot_img

  Националниот институт за јавно здравје (NIJZ) годинава примил 107 пријавени случаи на голема кашлица. Лани вкупно 122. За време на пандемијата ковид-19, поради мерките за ограничување на ширењето на инфекцијата со коронавирус, беше ограничена и циркулацијата на други патогени на респираторни инфекции кај населението, што можеше да влијае на малку поголема инциденца на голема кашлица по пандемијата, објаснува НИЈЗ.

  Податоците покажуваат поголема инциденца на голема кашлица во споредба со претходните месеци, со извештаи и предупредувања дека најефективниот начин за спречување на голема кашлица е да се одржи висок процент од вакцинираните.

  Во последните месеци, според Европскиот центар за превенција и контрола на болести, неколку европски земји исто така пријавиле зголемен број на пријави за голема кашлица. За време на пандемијата Ковид-19, поради мерките за ограничување на ширењето на инфекцијата со коронавирус, беше ограничена и циркулацијата на други патогени на респираторни инфекции кај населението, што може да влијае на малку поголема инциденца на голема кашлица по пандемијата. , велат од НИЈЗ.

  Големата кашлица е многу заразна респираторна болест предизвикана од бактеријата Bordetella pertussis, која се наоѓа во устата, носот и грлото. Децата кои добиваат голема кашлица може да имаат епизоди на кашлање кои траат од четири до осум недели. Оваа болест е најопасна за бебињата до шест месеци, вклучувајќи ги и малите деца. Кај децата има значителни напади на сува, иритирачка кашлица, која понекогаш наликува на подригнување на магаре, при што пациентот тешко дише и здивнува за воздух, прди, но помодарува.

  Кај бебињата помали од три месеци, болеста може да напредува незначително; лесно можеме да забележиме отежнато дишење без кашлање. Кај вакцинираните деца и возрасните кашлицата може да биде блага, незначителна и затоа често не ја препознаваме. Мора да размислуваме за пертусис кај секој човек со долготрајна кашлица, која е единствениот, но доминантен симптом на болеста, предупредува НИЈЗ.

  Инциденцата е најголема кај доенчињата и адолесцентите
  И покрај задолжителната вакцинација на децата против голема кашлица, оваа болест се уште се јавува во Словенија, исто така во форма на голема кашлица. Во Словенија, инциденцата на голема кашлица, во однос на пријавените случаи, е најголема кај доенчињата и младите. Бидејќи клиничката слика кај возрасните е обично незначителна, болеста често не се препознава како голема кашлица и не се ни пријавува.
  Вакцинацијата го намалува ризикот од инфекција со бактеријата Bordetella pertussis и ја намалува сериозноста на болеста кај вакцинираните лица. Заштита после вакцинација, како и по закрепнување од болеста, со еден час почеток. Исклучително е важно децата да ги примаат сите вакцини во согласност со програмата за вакцинација, затоа вакцинацијата против пертусис (со комбинирана вакцина против дифтерија, тетанус и пертусис) се препорачува еднаш во зрелоста. За возрасни оваа вакцинација засега се самоплаќа.

  Вакцинацијата против голема кашлица се препорачува и за трудниците што е можно поскоро по 24-та недела од бременоста, таа е покриена со задолжително здравствено осигурување, а за возрасните еднаш во полнолетството (самоплаќање).

  Вакцинацијата против голема кашлица е вклучена во програмата за задолжителна вакцинација во Словенија. Децата од предучилишна возраст примаат три дози од вакцината во првите две години од животот, потоа во второ одделение од основно училиште, а по систематски преглед во средно училиште, следува бустер доза.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img