More

  Го прашавме докторот: Како да го намалиме ризикот од мозочен удар

  - Advertisement -

  „Мозочниот удар се случува кога ќе се прекине снабдувањето со крв во мозокот, а мозочните клетки се влошуваат, односно умираат. Оштетувањето на мозочните клетки може да доведе до тешка физичка попреченост. За среќа, многу од последиците од мозочниот удар може да се третираат преку адекватно дизајниран процес на рехабилитација, кој може да придонесе за одреден степен на закрепнување“, вели м-р. науката. д-р Јасмин Куленовиќ, специјалист по неврологија. Но, во духот на познатата изрека „подобро е да се спречи отколку да се лекува“, го прашавме д-р Куленовиќ што можеме да направиме и на што да посветиме посебно внимание за да го намалиме ризикот од мозочен удар. Подолу ви пренесуваме неколку корисни совети.

  Висок крвен притисок
  „Водечката причина за мозочен удар е високиот крвен притисок или хипертензијата. Соодветната исхрана, зголемувањето на физичката активност, намалувањето на стресот и телесната тежина може да ја спречат хипертензијата. Исклучително е важно редовно да се контролира притисокот; многу е лесно да се научи да се користи домашен монитор за крвен притисок. Дополнително, во борбата против високиот крвен притисок, пожелно е во исхраната да се вклучат три моќни минерали: калциум, магнезиум и калиум“, вели д-р Куленовиќ.

  Пушењето
  Пушењето го удвојува ризикот од смрт од мозочен удар. Пушењето го забрзува формирањето на згрутчување, односно ја згрутчува крвта и ја зголемува акумулацијата на наслаги во артериите. Откажувањето од пушењето е најголемата промена што една личност може да ја направи за значително да го намали ризикот од мозочен удар.

  „Ако пушите, престанете веднаш! Консултирајте се со лекар по семејна медицина кој ќе ве советува за најдобриот начин да се откажете од пушењето и ќе ви помогне во процесот. На повеќето од нив им требаат повеќе обиди, но секој обид е чекор поблиску до успехот. Важно е да не се откажувате. Ако поради која било причина не сакате да се откажете од пушењето, обидете се да ја намалите штетата. Дознајте за помалку штетните алтернативи, како што се уредите без чад кои не испуштаат тутунски чад и генерираат значително пониско ниво на штетни и потенцијално опасни материи, благодарение на иновативната технологија која не согорува, туку го загрева тутунот“, вели д-р Куленовиќ.

  Дебелината
  Дополнителен ризик за мозочен удар е прекумерната тежина. „Колку повеќе масти добивате, толку е поголема веројатноста да доживеете мозочен удар, бидејќи дебелината е поврзана со сите видови здравствени проблеми, вклучително и дијабетес и висок крвен притисок. Затоа, воведете барем 10 минути вежбање дневно! Зголемената физичка активност и здравата исхрана со помалку сол, шеќер и масти несомнено придонесуваат за намалување на ризикот од мозочен удар“, заклучува д-р Куленовиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img