More

  Глувчешката треска повторно предизвикува проблеми: НИЈЗ откри зголемување на случаите

  spot_img

  По 2022 година, кога немаше инфекции, Националниот институт за јавно здравје повторно откри зголемување на случаите на глувчешка треска. Минатата година биле потврдени 64 случаи – заболеле 10 жени и 54 мажи. За да спречите можна инфекција со треска на глувци, погрижете се глодарите да не навлегуваат во просторот за живеење и редовно да се спроведува контрола на глодари, советуваат од НИЈЗ.

  Според Националниот институт за јавно здравје (NIJZ), зголемување на инфекциите со треска на глувци е забележано во 2021 година. Само во јуни се регистрирани нешто помалку од 220 случаи на инфекција. Во 2022 година речиси и да немало зарази со вирусот, но според минатогодишните податоци за бројот на заразени, се гледа дека бројот на заразени повторно постепено се зголемува.

  Лани најголем број заболени се потврдени во возрасната група од 25 до 54 години, имало дури 39. Во Подравскиот регион најмногу се заразиле во пролетните и летните месеци и тоа 32 лица, а најмалку во Помурската област, каде што е потврден случај на инфекција. Вирусот пуумала е откриен кај повеќето пациенти, пишува на веб-страницата на НИЈЗ.

  Со цел да се спречи инфекција со вирусот на треска на глувчето или хеморагична треска со бубрежен синдром, мора да обезбедиме безбедно отстранување на отпадот од храна за да не привлекуваме глодари, а храната и пијалоците мора да се чуваат во затворени садови, напиша НИЈЗ. Кога се чистат просториите затворени долго време или површините каде што има измет или мртви глувци, тие може да се дезинфицираат со варикина измешана со вода или со готови средства за дезинфекција. Важно е да се дезинфицираат сите површини и предмети кои можат да бидат контаминирани со измет и затоа се заразни. Во случај на поголем број на угинати глувци во просториите каде што се чуваат животните на фармата, задолжително да го известиме надлежниот ветеринар.

  За спречување на инфекции мора да внимаваме на хигиената на рацете, а при престој во природа да не пиеме вода од извори и да не лежиме на гола земја. Исто така, секогаш се грижиме за нашите лични работи и не ги оставаме долго време незаштитени на земја, соопштија и од НИЈЗ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img