More

  Германците предупредуваат за популарна апликација, таа може да ја испразни вашата банкарска сметка

  spot_img

  Наизглед безопасна апликација за прегледувач на PDF, која всушност вбризгува малициозен софтвер на вашиот паметен телефон: Застапниците за правата на потрошувачите во Германија предупредуваат на моменталната измама.

  Секој што има инсталирано апликација и мора да преземе додаток за апликација набргу потоа треба да биде скептичен.

  Криминалците во моментов на овој начин се обидуваат да ги заобиколат безбедносните мерки во познатата продавница за апликации, пренесува Феникс.

  На ова внимание привлекува потрошувачката иницијатива „Watchlist-Internet“.

  Совет: Пред да инсталирате апликација, секогаш читајте ги прегледите на другите корисници и внимавајте дали веќе има предупредувања за тоа.

  Измамниците крадат банкарски податоци
  Поточно, тоа е навидум безопасен прегледувач на PDF и читач на PDF. Откако корисниците ќе ја преземат апликацијата за оваа намена, од нив се бара да го инсталираат приклучокот. Ова всушност значи дека малициозен софтвер влегува во паметниот телефон.

  Како што пишуваат германските медиуми, со инсталирањето на апликацијата, корисниците всушност го инсталираат вирусот Anatsa Trojan, кој ги снима корисничките податоци со помош на keylogger.

  На овој начин измамниците добиваат чувствителни информации, како што се најавувања за онлајн банкарство – и потоа можат да ги испразнат банкарските сметки на своите жртви.

  Пријавете го инцидентот во полиција
  Ако се сомневате дека сте инсталирале тројански вирус на вашиот паметен телефон, треба веднаш да го деинсталирате малициозниот софтвер и да го пријавите инцидентот во продавницата за апликации за да ги заштитите другите.

  Кога се натрупуваат поплаки, продавниците за апликации ги бришат таквите апликации. Експертите препорачуваат и одење во полиција и поднесување пријава.

  Можете да најдете преглед на различни малициозни програми и совети за нивно деинсталирање на веб-страницата „Интернет листа на набљудување“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img