More

  Радиоактивните волци од Чернобил би можеле да го држат клучот за спречување на рак кај луѓето

  spot_img

  Истражувањата покажаа дека дивите волци кои живеат во зоната на исклучување во Чернобил развиле отпорност на рак и би можеле да дадат нови сознанија за тоа како да се спречи болеста кај луѓето.

  Глутници сиви волци скитници кои живеат во Чернобил се чини дека развиле мутации кои ги зголемуваат нивните шанси да преживеат од рак, покажа новото истражување.

  Кара Лав, биолог од Универзитетот Принстон, студирала волци една деценија и нејзиното истражување откри дека тие имаат изменет имунолошки систем, сличен на оној на пациентите со рак кои се подложени на зрачење, пишува Mirror.

  Таа забележала како волците од Чернобил преживеале и напредувале и покрај генерациите на изложеност и акумулацијата на радиоактивни честички во нивните тела.

  Најлошата нуклеарна несреќа во светот ослободи радијација што предизвикува рак, но нејзиното истражување покажува дека волците се отпорни на зголемен ризик од рак.

  Животните кои шетаат во зоната на исклучување и нивната ДНК се од интерес за многу научници ширум светот.

  Минатата година, генетичарот Елејн Острандер истакна дека таквата работа може да даде нови сознанија за тоа како да се спречи ракот кај луѓето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img