More

  Германците масовно купуваат нови автомобили, продажбата во Унгарија нагло опадна. Како е во Хрватска?

  spot_img

  Продажбата на автомобили на европскиот пазар повторно се зголеми во август, а во Хрватска закрепна по застојот во претходниот месец, покажаа во средата податоците од здружението на производители ACEA.

  Во август во ЕУ се регистрирани 787.626 нови автомобили, 21 отсто повеќе од истиот месец минатата година, пишува ACEA, истакнувајќи дека побарувачката е обично послаба во последниот летен месец.

  Во јули нивниот број е зголемен за 15,2 отсто.
  Податоците покажуваат дека периодот на зајакнување на побарувачката за нови автомобили во ЕУ се протега на нешто повеќе од една година, што, меѓу другото, ја одразува ниската споредбена основа во изминатата година поврзана со недостигот на делови.

  Во групата водечки пазари, продажбата најмногу пораснала во Германија, за 37,3 отсто. Следуваат Франција и Италија со скок на побарувачката од 24,3 и 11,9 отсто, соодветно. Најскромниот раст забележа Шпанија, од 7,8 отсто.

  Во Хрватска, продажбата во август, според податоците на ACEA, е зголемена за 7,1 отсто, со регистрирани 3.427 нови автомобили, по стагнацијата во претходниот месец.

  Најголем пад на продажбата е забележан во Унгарија, за 10,4 отсто. Следува Словенија, каде бележи пад од три проценти.

  Заостанати пандемии
  Во првите осум месеци од годинава, автомобилскиот пазар во ЕУ пораснал за 17,9 отсто во однос на истиот период лани, со регистрирани 7,1 милиони нови возила.

  Резултатот сигнализира закрепнување на европската автомобилска индустрија од пандемични нарушувања, истакнува ACEA, предупредувајќи сепак дека обемот на продажба е сè уште за 21 процент помал отколку во периодот пред пандемијата 2019 година.

  Повеќето пазари забележаа двоцифрени стапки на раст, вклучувајќи ги и четирите најголеми, така што продажбата во Шпанија и Италија се зголеми за нешто повеќе од 20 отсто, а во Франција и Германија околу 17 отсто.

  Според податоците на ACEA, во Хрватска во првите осум месеци од годинава се регистрирани 42.001 нов автомобил, што покажува дека продажбата е зголемена за 34,6 отсто во однос на истиот период лани.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img