More

  Откриена отровна хемикалија во зеленчук увезен од Македонија

  spot_img

  Забранет токсичен пестицид е откриен во зеленчук увезен од Северна Македонија, објави во средата европскиот систем за брзо предупредување во трговијата со храна.

  „Во пиперките од Северна Македонија откриени се остатоци од пестицидот форматенат. Ризикот е сериозен“, се вели во денешното известување.

  Земја на апликација е Хрватска.

  Патем, форметанат е исклучително ефикасен инсектицид кој се користи во производството на овошје и зеленчук. Многу земји се уште го користат, но во Европската Унија е забранет поради сомневање дека може да влијае на здравјето на луѓето, пренесува Даница.

  Форметанатот е многу акутно токсичен ако се проголта орално, умерено токсичен ако се вдишува и има ниска акутна токсичност ако се нанесува на кожата.

  Бројни научни студии докажаа дека форметанатот може да биде токсичен преку инхибиција на холинестеразата. Активноста на холинестеразата е примарно одредена кај заболувања на црниот дроб, сомнително труење со пестициди и атипична форма на ензимот.

  Клиничките знаци по акутна и хронична изложеност на форматанат кај стаорци беа намалена телесна тежина, а кај кучињата прекумерна саливација, отежнато дишење, отежнато дишење, тремор, повраќање, кашлање и абнормална тишина.

  Беше заклучено дека пестицидот форматенат е потенцијално невротоксичен токму поради неговата способност да ја инхибира холинестеразата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img