More

  Богатства и тајни на храмот на богот Амон: Ново откритие на археолозите во потонатиот град Египет

  spot_img

  Европскиот институт за подводна археологија (IEASM) вчера објави дека археолозите откриле нови богатства и тајни во областа на потонатиот храм во близина на египетскиот медитерански брег. Францускиот поморски археолог Френк Годио и неговите колеги дошле до нови откритија на местото на храмот на богот Амон во античкиот пристанишен град Тонис-Хераклион во заливот Абукир, објави Институтот.

  Тимот го истражуваше јужниот канал на градот, каде огромни камени блокови од антички храм се урнаа за време на катаклизмичен настан што се случи во средината на вториот век п.н.е. Институтот наведува дека во храмот на богот Амон, фараоните „ги добиле своите титули на моќ кои ги добиваат како кралеви од врховниот бог на древниот египетски пантеон“.

  Сребрен, златен накит, контејнери со парфеми…
  „Археолозите пронајдоа скапоцени предмети од ризницата на храмот, како што се сребрени ритуални инструменти, златен накит и садови од алабастер во кои имало парфеми или масла. „Овие наоди сведочат за богатството на ова светилиште и за побожноста на поранешните жители на пристанишниот град“, пренесува CNN.

  Во текот на истражувањето, кое е извршено, откриени се подземни градби, кои се потпираат на многу добро сочувани дрвени столбови и греди кои датираат од 5 век п.н.е. Источно од храмот на Амон, археолозите пронајдоа грчко светилиште посветено на Афродита со бронзени и керамички предмети.

  Потонатиот град е откриен во 2000 година
  „Ова покажува дека Грците на кои им било дозволено да се населат и да тргуваат во градот во времето на фараоните од династијата Саити (664-525 п.н.е.) имале храмови посветени на нивните богови“, додава институтот.

  Остатоците од Тонис-Хераклион сега се потопени под површината на морето, седум километри од денешниот брег на Египет. Градот бил најголемото медитеранско пристаниште во Египет со векови пред Александар Велики да ја основа Александрија.

  Поради подигнувањето на нивото на морето и земјотресите пропратени со плимни бранови, потопен е дел од делтата на Нил од 110 квадратни километри, заедно со Тонис-Хераклион. IEASM го откри овој прекрасен антички град под морето во 2000 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img