More

  Германски научници работат на проект за анализа на говорите на Хитлер

  spot_img

  Говорите одржани од нацистичкиот водач Адолф Хитлер помеѓу 1933 и 1945 година за време на нацистичкото владеење на теророт во Германија се систематски анализирани од група научници кои ќе ги направат достапни за јавноста со придружни објаснувања и контекст.

  Проектот се очекува да трае седум години и има за цел да ги идентификува и анализира сите говори на Хитлер за прв пат и да ги направи достапни за академскиот свет и пошироката јавност преку критичко издание, објавија научниците на крајот од неделата во Манхајм.

  Заедничкиот проект го реализираат Фондацијата Германска радиодифузна архива, Универзитетот Гете во Франкфурт, Институтот за современа историја Минхен-Берлин, Институтот за германски јазик Лајбниц од Манхајм и Универзитетот Филипс во Марбург.

  Целта е сите релевантни текстови и аудио снимки да бидат достапни во научно веродостојна форма.

  „Фактите и контекстите се објаснети во прибелешки според моменталната состојба на истражувањето, а кратките биографии ги претставуваат споменатите личности“, велат истражувачите.

  Објаснувањата ќе бидат објавени во печатена и дигитална форма, велат оттаму.

  Преживеаните аудио снимки ќе може да се пребаруваат и анализираат.

  Проектот е финансиран од Германската истражувачка фондација, интердисциплинарна организација за промоција на науката и истражувањето во Германија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img