More

  Германската пензија може да се зголеми за 110 евра на многу едноставен начин

  spot_img

  Германските пензионери можат да добијат 110 евра повисока пензија само врз основа на фактот дека имаат дете. На пример, ако земате пензија од 1.550 евра без признаен период за воспитување и имате дете, три години може да ви се признаат како време за воспитување. Тоа се речиси три дополнителни пензиски поени и околу 110 евра повеќе. Од друга страна, хрватските пензионери се уште чекаат на Пленковиќ да добие една година дополнителен стаж за секое дете.

  Германските пензии од денеска се зголемуваат за 4,57 отсто. Иако ниту нивниот пензиски систем не е совршен, поради што се обидуваат да го подобрат со нов пакет за пензиски реформи, Германија е земја со многу поволности за пензионерите, пишува mirovina.hr.

  Покрај пензиите кои се трипати поголеми од оние во Хрватска, оваа земја е особено дарежлива во пензионирањето на мајките. И премиерот Андреј Пленковиќ најави една година дополнителен стаж за детето, но неговото ветување се уште не стана правно обврзувачко.

  Дури и 110 евра по дете повеќе на пензија
  Имено, веќе врз основа на фактот дека сте мајка, можете да го исполните условот за пензија, бидејќи периодот поминат со децата се брои исто како и задолжителните уплати во пензискиот период. Така, пензијата може да се зголеми за 110 евра по дете, а единствено што треба да се направи е да се поднесе барање до локалната пензиска служба.

  На пример, ако добивате пензија од 1.550 евра без признаен период за воспитување на дете и имате дете, може да ви се признаат три години како време за воспитување. Тоа се речиси три дополнителни пензиски поени и околу 110 евра повеќе (3 x 37,60 евра). Севкупно, тогаш месечно ќе добивате пензија од околу 1.610 евра.

  Се препознава и времето за грижа за децата
  Барањето мора да го поднесе секој корисник за себе, заедно со извод од матична книга на родени и пополнет формулар. Доколку претходно сте поднеле такво барање, не треба повторно да го правите тоа. Исто така, можете да дознаете дали вашите периоди на воспитување се веќе внесени во историјата на осигурување, кој ќе ви биде испратен првиот пат со информации за вашата прва пензија.

  Ако вашето дете е родено во 1992 година или подоцна, првите три години по раѓањето на детето може да се признаат за пензија. Во случај на поголем број деца, времето се множи за деца родени порано, а на пензиската сметка може да се препознаат две години и шест месеци по дете. Станува збор за таканаречената матична пензија.

  Покрај воспитувањето на децата, треба да одвоите време и за чување деца. Се доделува додека детето не наполни 10 години и ги спречува празнините во периодот на осигурување доколку родителите не работат по раѓањето. Сето тоа носи поголема пензија. На пример, ако една година одгледувате две деца под десет години истовремено, пензијата ќе ви се зголемува за над 10 евра месечно, пренесува mirovina.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img