More

  Експериментален лек за слабеење го собори рекордот во најновите испитувања

  spot_img

  Експерименталниот лек, кој клинички се истражува за неговите ефекти врз телесната тежина кај дебелите луѓе, придонесе за рекордно губење на тежината за учесниците во студијата – заедно со хируршките опции, според Ели Лили, компанијата зад лекот.

  Тирзепатид, развиен од американската фармацевтска компанија Ели Лили, е инјекција која се користи еднаш неделно и која промовира губење на тежината имитирајќи ги ефектите на природните хормони наречени инкретини. Овие хормони го намалуваат шеќерот во крвта откако јадеме, покрај тоа што ги регулираат метаболичките процеси поврзани со варењето, пишува Science Alert.

  Во случај на тирзепатид, кој сè уште не е достапен на пазарот до понатамошни клинички испитувања, лекот е синтетичка комбинација од два специфични инкретини, наречени GLP-1 (пептид сличен на глукагон) и GIP (инсулинотропен полипептид зависен од гликоза).

  Хормонот, GLP-1, е основа на лекот против дијабетес семаглутид, кој беше одобрен во Соединетите Држави како лек за слабеење во 2021 година, што е првпат FDA да одобри нов третман за губење на тежината во неколку години.

  Ова одобрение е дадено врз основа на резултатите опишани како „промена на играта“ за слабеење, но се чини дека формулацијата на тирзепатид, благодарение на додавањето на GIP со GLP-1, може повторно да ја промени играта.

  Во третата фаза од тековното клиничко испитување SURMOUNT-1 кое ги истражува ефектите на тирзепатид, истражувачите вклучија 2.539 дебели учесници, со еден коморбидитет поврзан со тежината, но без дијабетес тип 2.

  Учесниците добивале тирзепатид или плацебо во текот на 72 недели, како и совети да следат нискокалорична диета и да ја зголемат физичката активност.

  Тирзепатид бил администриран во една од трите различни дози (или 5, 10 или 15 милиграми по неделна доза), но сите три групи забележале значително ниво на губење на тежината во текот на студијата.

  При највисоката доза, 15 милиграми, учесниците забележале просечно губење на тежината за 22,5 отсто од нивната телесна тежина, или 24 килограми, додека дозата од 10 милиграми постигнала губење на тежината од 21,4 отсто, или 22 килограми и пет милиграми, каде што било забележано намалување. во телесна тежина за 16 отсто, или 16 килограми.

  За споредба, плацебо групата изгубила само 2,4 отсто од телесната тежина или два килограми. Претходно, испитувањата за губење на тежината со семаглутид во просек изнесуваа приближно 17 проценти од губењето на тежината.

  „Тирзепатид е првиот истражувачки лек кој во третата фаза во просек донесе губење на тежината за повеќе од 20 проценти“, рече Џеф Емик, лекар за клинички истражувања и потпретседател за развој на производи во Лили Ели.

  Иако резултатите се уште не се разгледани, од компанијата Лили Ели велат дека во иднина ќе бидат доставени на такво разгледување. Во меѓувреме, во тек е студија за испитувањето SURMOUNT-1, заедно со поврзаните испитувања SURMOUNT, чии резултати се очекува да бидат објавени во 2023 година.

  Несакани ефекти
  Сепак, веќе знаеме дека тирзепатид не е погоден за секој што го зема. Иако се чини дека просечните резултати за губење на тежината малку го надминуваат третманот со семаглутид и се приближно еднакви со оние на баријатриската хирургија, некои учесници кои примале тирзепатид имале несакани ефекти.

  Во зависност од дозата, до една третина од групата на тирзепатид имаше гадење, додека дијареата беше исто така релативно честа појава. Некои луѓе исто така доживеале повраќање и запек, иако вреди да се напомене дека само мал процент од учесниците се откажале од студијата поради овие ефекти.

  Цената како можна пречка
  Друга потенцијална пречка за овој лек е цената, под претпоставка дека последователните резултати од истражувањето ќе ја убедат ФДА да го одобри лекот за пациенти кои треба да изгубат тежина.

  Како што забележаа другите, семаглутидот, кој се продава како лек за слабеење, се продава за над 1.300 долари месечно, така што многу малку пациенти можат да си дозволат толку скап лек, особено кога лековите како овој ретко се покриени со здравствено осигурување.

  Ако тирзепатид следи слична стратегија за цени, по неговото очекувано, но сè уште неизвесно идно ослободување, ова би можело да биде уште еден случај на потенцијално брилијантен лек кој го менува животот, кој за жал многу луѓе нема да можат да го купат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img