More

  Германија станува оаза за странците? Се укинуваат законите и правилата за нивно полесно доаѓање

  spot_img

  На германските работодавци им недостасуваат работници и експерти. Поконкретно, во ИТ секторот, како и во секторот за нега, занаетчиство, технологија, логистика и многу други дејности. Затоа, доаѓаат промени…

  Законот за натамошен развој на квалификуваната имиграција, кој беше усвоен летово, има за цел да ги намали пречките за имиграција на работници и експерти од таканаречените трети земји, односно земји надвор од Европската унија, пишува Дојче веле.

  Новите правила ќе стапат на сила во три чекори, со цел надлежните институции навреме да се подготват. Овие правила може да се најдат на страницата на сојузната влада за квалификувани работници од странство, на германски, англиски, шпански и француски јазик. Првите измени стапија на сила на 18 ноември 2023 година.

  Со сината карта на ЕУ може веднаш да се имигрира во Германија – без да се провери дали се достапни државјани на ЕУ или германски и без доказ за познавање на јазикот. Новиот лимит за заработка е намален на 40.000 евра за дефицитарни занимања и за почетници во кариерата и нешто помалку од 44.000 евра за сите други професии.

  Списокот на дефицитарни занимања се проширува и меѓу другото вклучува воспитувачи, медицински сестри и техничари. Комплетната листа е испечатена на четири страници.

  Досега тоа беа професии од областа на математиката, информатиката, природните науки, инженерството и медицината. За ИТ секторот и експерти без високо образование можат да добијат сина карта на ЕУ, доколку дадат доказ за работно искуство од најмалку три години.

  Квалификуваните работници и лицата со академско образование, кои ги исполнуваат сите услови, сега – имаат право – да добијат дозвола за престој. За ова досега надлежните институции можеа самостојно да одлучуваат.

  Дополнително, се укинува ограничувањето за работа во областа на занимањето што лицето го проучувало или студирало. Обучен механичар, на пример, може да работи и во логистика. Исклучоци се т.н регулирани професии во медицината, правото или образованието

  На професионалните возачи ќе им биде полесно да добијат одобрение од Федералната агенција за труд. Се укинуваат обврската за познавање на јазикот и проверката за приоритет. Дополнителните измени треба да стапат на сила во март следната година.

  Признавањето на професионалните квалификации во Германија, кое претходно често претставуваше бирократска пречка, може да биде изземено за експерти со работно искуство.

  Оние кои имаат признаена професионална диплома во земјата на потекло и најмалку две години работно искуство можат да имигрираат во Германија како работна сила. Ова треба да ја забрза целата процедура. Исклучоци се т.н регулирани професии во медицината, правото или образованието. На ИТ професионалците не им треба диплома.

  Секој на кој му е потребна дополнителна квалификација во Германија за да ја признае својата диплома, ќе може да остане во Германија до три години во иднина. На кандидатите им е дозволено да работат и до 20 часа неделно покрај работата на квалификацијата.

  Доколку работодавците во Германија и кандидатите од трети земји формираат партнерство за признавање на дипломите, квалификуваните работници можат директно да дојдат во Германија и да започнат со работа додека процесот е во тек. Престојот може да се продолжи до три години. Условот е најмалку двегодишно стручно образование и основно познавање на германски јазик (А2).

  Покрај медицинскиот персонал, во иднина пристап до германскиот пазар на труд ќе биде овозможен и на помошниот медицински персонал со помалку од три години стручна обука во областа на медицинската нега.

  Доколку сопружниците и малолетните деца сакаат да се преселат во Германија, одредени квалификувани работници повеќе не мора да поднесуваат доказ за „доволен“ простор за живеење, односно квадратурата на станот. Дополнително, доколку добијат дозвола за престој по март 2024 година, можат да ги донесат и своите родители или родителите на брачниот другар. Останатите измени се планира да стапат на сила во јуни 2024 година.

  Во јуни ќе биде воведена таканаречената „карта на шанса“ со систем на бодување. Со него луѓето кои бараат работа ќе можат да доаѓаат во Германија една година – под услов да им биде обезбедена егзистенцијата.

  Секој што може да докаже дека стручната квалификација е еквивалентна на германскиот јазик се смета за квалификуван работник и добива картичка без никакви дополнителни услови. За сите останати, потребна е високо образование или најмалку двегодишна професионална квалификација, како и основно познавање на германски јазик (А1) или познавање на англиски јазик (Б2).

  Дополнително, бодови се доделуваат за работно искуство, признавање на квалификации во Германија, возраст, познавање на германски и англиски јазик, поврзаност со Германија и потенцијал на иден партнер или брачен другар.

  Работниците со ваква „шанса карта“ смеат да работат и до 20 часа неделно, а дозволена е и пробна работа. Може да се продолжи до две години доколку има договор за вработување за квалификувано вработување.

  Друга регулатива се однесува на граѓаните на земјите од Западен Балкан. Таканареченото правило за Западен Балкан за вработување на работници од Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Северна Македонија и Србија, воведено во 2016 година, сега живеат на неодредено време. Годишниот контингент ќе биде зголемен на 50.000 работници од јуни 2024 година, пишува Дојче веле.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img