More

  Ембер: Во Европа во 2023 година, за прв пат, повеќе електрична енергија од ветер отколку од гас

  spot_img

  Во 2023 година, производството на електрична енергија од енергијата на ветерот за првпат го надмина производството од гасните централи во Европа, што придонесе за намалување на емисиите на јаглерод, покажуваат новите податоци на независниот институт Ember.

  ЕУ го зголемува производството од обновливи извори како дел од напорите да го одвикне блокот од руското гориво и да помогне во исполнувањето на климатската цел за нето нула емисии на CO2 до 2050 година.

  Производството на електрична енергија од фосилни горива падна во 2023 година за рекордни 19 отсто во споредба со 2022 година, при што електраните на гас паднаа за 15 отсто, а енергијата на јаглен намалена за 26 отсто, според податоците на Ројтерс од извештајот Ембер.

  Истовремено, производството од ветер се зголемило за 13 отсто и покривало 18 отсто од европскиот микс.

  „Европа е на пат кон постепено исфрлање на јагленот и сега имавме четири последователни години на опаѓање на производството на електрична енергија од гас и веруваме дека тоа ќе продолжи“, изјави лидерот на Ембер Дејв Џонс за Ројтерс.

  Извештајот покажа дека намалувањето на производството на електрична енергија од фосилни горива и зголемувањето од обновливите и нуклеарната енергија резултирале со намалување на емисиите на јаглерод во енергетскиот сектор за 19 отсто.

  Податоците покажуваат дека речиси 17 отсто од електричната енергија во ЕУ била произведена од гас во 2023 година, а нешто повеќе од 12 отсто од јаглен.

  Најголем извор на производство на електрична енергија беше нуклеарната енергија, со учество од речиси 23 отсто, додека сончевата енергија обезбеди девет отсто, објави Ројтерс.

  Вкупниот удел на електрична енергија од обновливи извори во 2023 година изнесуваше рекордни 44 проценти.

  Податоците покажуваат и дека побарувачката за електрична енергија во 2023 година се намалила за 3,4 отсто поради падот на потрошувачката во индустријата и благото време, но Џонс очекува раст во 2024 година, бидејќи се повеќе производи работат на електрична енергија.

  „Обновливите извори на енергија мора да бидат во чекор со зголемувањето на побарувачката за да се постигнат неопходните намалени емисии“, рече првиот човек на Ember.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img