More

  Зошто бебето не престанува да плаче? Смирете се себеси и вашето дете со неколку едноставни совети од експерти

  spot_img

  Плачењето е природен начин на комуникација за бебињата. Ова го претставува нивниот основен начин на изразување на потребите и емоциите. За родителите, разбирањето зошто бебето не престанува да плаче може да биде предизвик, но од клучно значење е да се направи разлика помеѓу различните причини за адекватно да се одговори на потребите на малечкото.

  Најчестите причини зошто бебето не престанува да плаче се основните потреби како што се глад, никнување на забите, замор, непријатност, некоја болест или потреба за внимание. Понекогаш не е лесно да се разликуваат причините, но овој текст може да ви помогне да ги разгледате различните фактори кои можат да предизвикаат солзи.

  Подобрете го вашиот однос со вашето бебе
  Разбирањето зошто бебето не престанува да плаче е важно за родителството од неколку причини.

  Ова им овозможува на родителите да дадат соодветен одговор на потребите на своето бебе, а со тоа да ја подобрат благосостојбата на детето. Покрај тоа, разбирањето на причините за плачење на бебето помага да се изгради силна емоционална врска помеѓу родителот и детето.

  Со правилното реагирање на плачењето, родителите испраќаат порака за љубов, поддршка и сигурност, што е клучно за емоционалниот развој на детето. Овој тип на комуникација уште од рана возраст може да помогне и во развивањето на довербата меѓу родителот и детето.

  Од друга страна, занемарувањето или недоволното реагирање на плачење може да доведе до стрес и непријатност кај бебето и може да влијае на неговиот емоционален и физички развој.

  Причини зошто бебето плаче
  Бебињата можат да плачат поради многу причини, од кои повеќето не се причина за загриженост. Ова е нивниот начин на комуникација и најчесто само сакаат да ве известат за некои од нивните моментални потреби.

  Ова се најчестите причини зошто бебето не престанува да плаче:

  – замор, поспаност

  – влажна или валкана пелена

  – глад или прекумерна ситост

  – претерано стимулирачки звук или активност

  – проблеми со варењето

  – кофеин што го воведе мајката

  – Чолиќ (ако бебето плаче околу три часа на ден без прекин)

  – рефлукс

  – алергии на храна

  – грчеви во цревата, но не обичен ветер бидејќи не предизвикуваат болка или непријатност

  – анксиозност

  – страв

  – болка (чир на устата, осип на пелена, болка во увото, итн.)

  Обрнете внимание на однесувањето на бебето
  Жан Сегал, д-р. и Мелинда Смит, М.А. напишаа водич за Helpguide во кој објаснуваат дека секое бебе има различни сензорни потреби.

  Затоа, некои бебиња ќе претпочитаат вие да ги држите во раце, некои ќе претпочитаат да ги остават да лежат во мир. Некои бебиња ќе плачат поради влажна пелена, додека други може воопшто да не реагираат. Затоа, експертите предлагаат да обрнете внимание на преференциите на вашето бебе.

  Тие наведуваат дека треба да внимаваат на овие работи:

  1. Промени во расположението кај бебето

  Размислете за што се поврзани овие промени, дали бебето е во полошо расположение наутро или навечер, какви други сигнали покажува бебето освен плачењето (можеби триење на очите или проѕевање).

  2. Како бебето реагира на околината

  Бебињата често испраќаат сигнали кои возрасните не ги забележуваат, дали му одговара на вашето бебе да биде опкружено со многу луѓе, гласноста на телевизорот или слично, дали е вознемирено или нема одредена реакција.

  3. Како плаче бебето

  На почетокот можеби нема да го забележите, но со текот на времето ќе почувствувате дека бебето плаче поинаку во зависност од тоа каква потреба покажува, плачот што покажува дека бебето е гладно ќе се разликува од плачот што е предизвикан од умор. Размислете колку гласно плаче бебето, какви се неговите движења на телото и дали ги повторува од одредени причини и дали бебето покажува некаква болка.

  Обрнувањето внимание на овие промени кај детето може да помогне да се разбере зошто бебето не престанува да плаче. Ова е особено предизвик за бебињата до три месеци.

  Како да престанете да плачете кај бебињата?
  Размислете за однесувањето на бебето кога ќе почне да плаче и обидете се да утврдите дали тоа е од некоја од претходно споменатите причини. Ако мислите дека може да се работи за овие причини зошто бебето не престанува да плаче, решете ја причината.

  Можете да го пресоблечете бебето, да го нахраните, да му ја промените положбата, да го отстраните од бучава и слично.

  Меѓутоа, доколку бебето и после тоа не престане да плаче, а плачењето трае најмалку два часа, размислете дали има медицинска причина. Многу е важно да се напомене дека никогаш не треба да го тресете вашето бебе премногу силно или долго за да се обидувате да го смирите.

  Уште полошо е ако почнете да ја тресете од нервоза и лутина бидејќи бебето нема да престане да плаче.

  Тресењето на бебето може да предизвика нарушување на садовите во мозокот и да предизвика истоимениот синдром. Прекумерното тресење на бебето може да предизвика сериозни нарушувања како слепило, ментална ретардација, па дури и смрт. Не тресете ја и обидете се да го спречите да плаче.

  Можеби вие сте причината
  Затоа, многу е важно самите да се смирите. Како што истакнуваат Сегал и Смит,

  можно е и вие да сте причината поради која бебето не престанува да плаче.

  Ако сте депресивни, доживувате бебешки блуз или постпородилна депресија, ако сте лути, нервозни итн., бебето ќе го почувствува сето тоа и ќе реагира. Во такви услови ќе ви биде многу потешко да се справите со бебето на правилен и нежен начин, па не е невообичаено бебето да реагира на ова со плачење.

  Во овој случај, не двоумете се да побарате помош од вашето семејство, пријатели или професионалци. Самото чувство на краткотрајна тага заедно со замор може да биде заморно и исцрпувачко, не се тепајте за тоа. Наместо тоа, разговарајте со некого и побарајте помош. И вашето бебе ќе ви се заблагодари.

  Овие совети може да ви помогнат.

  1. Запомнете дека и вие и бебето имате чувства

  Ако поради некоја причина имате проблем да одговорите на вашето бебе, вашето дете ќе ги регистрира овие сигнали; како би се чувствувале доколку вашиот партнер или родител не реагираат на вашите сигнали или обиди за комуникација? Размислувањето за вашето бебе како индивидуално суштество со уникатна личност може да го олесни толкувањето и одговорот на нејзиниот плач.

  2. Најдете свои техники за смирување

  Стратегиите како броење до десет, внесување свеж воздух, длабоко дишење, шетање низ куќата за една минута, сето тоа може да помогне да се одржи мирна состојба на умот.

  3. Најдете мантра за удобност

  Мантра е звук, збор или фраза што често се повторува за да обезбеди удобност и инспирација. Кога бебето нема да престане да плаче, и онака може да се најдете како тоа гласно го кажувате, а мантрата може да помогне да се обезбеди перспектива, удобност и енергија. Некои примери може да бидат: „Само диши“, „Ова е тешко, но изводливо“ и „Сè ќе биде добро“.

  Зошто бебето не престанува да плаче?
  Доколку сте ги елиминирале сите можни причини и со испитување на однесувањето на бебето не препознавате знаци кои би укажале на одредена причина за плачење, можеби е време да се консултирате со експерти.

  Побарајте лекарска помош и дејствувајте брзо ако:

  – бебето има помалку од еден месец и изгледа или се однесува на необичен начин

  – бебе помладо од 12 недели има покачена температура и треска (никогаш не му давајте на бебето лекови против треска самостојно пред да го прегледате)

  – отечена мека точка на телото

  – отечен скротум или препони

  – повраќање

  – бебето плаче кога го допирате, движите или држите

  – кога може да се работи за повреда

  – бебето непрекинато плаче повеќе од два часа и ниту еден метод на смирување не помогна

  – бебето одбива да пие или пие многу малку повеќе од осум часа

  – бебето плаче без престан, а има зголемен ризик од срцеви или мозочни заболувања

  – бебето изгледа болно и лошо

  Во сите овие ситуации најдобро би било да се јавите на лекар и да побарате стручна помош веднаш штом забележите дека вообичаените методи не помагаат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img