More

  Експертите предупредуваат: Чистењето на снегот може да биде опасно по вашето здравје, еве како да се заштитите

  spot_img

  Отстранувањето на снегот може да претставува опасност по здравјето. Експертите предупредуваат на зголемен ризик од срцев удар и апелираат на претпазливост во услови на раширени снежни бури ширум светот.

  Напорот потребен за чистење на снегот го зголемува ризикот од срцев удар или ненадеен срцев удар, особено за луѓето кои не се навикнати на редовна физичка активност.

  Експертите укажуваат на значајното оптоварување на срцето со орање снег: „Орањето на снег може да биде исто толку или дури и понапорно за срцето отколку стрес тестот на неблагодарна работа“.

  Отстранувањето на снегот вклучува претежно рачна работа, што става поголем стрес на срцето отколку работата на нозете, пишува Outlook India. Покрај тоа, чинот на кревање тешки лопати полни со снег често предизвикува луѓето несвесно да го задржуваат здивот, што предизвикува значително зголемување на отчукувањата на срцето и крвниот притисок.

  Стоењето мирно за време на чистењето овозможува крвта да се собира во нозете и стапалата, лишувајќи го срцето од кислород.

  Ладниот воздух дополнително ги комплицира работите со тоа што ги стега крвните садови низ телото, го зголемува крвниот притисок и ги стеснува артериите што водат до срцето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img