More

  Зуење во ушите? Еве што може да биде причината за тоа

  spot_img

  Честото ѕвонење, зуењето или тинитус може сериозно да влијаат на квалитетот на вашиот живот. Околу 10 до 15 проценти од луѓето страдаат од тинитус, а тоа може да биде многу непријатно, често вознемирувачко.

  Тинитусот може да биде повремен или постојан проблем, но бидејќи всушност не е болест, нема лек.

  Тоа може да се ублажи со третман на основната болест, како што е губење на слухот, така што носењето слушно помагало го ублажува тинитусот во дури 50 проценти од случаите.

  Голема улога игра мозокот
  Новата студија на Универзитетот Харвард нуди револуционерен увид во улогата што мозокот ја игра при тинитус – и неговата изненадувачка важност, пренесува Ordinacija.hr.

  Истражувачкиот тим предводен од д-р Стефан Ф.

  „Ако сте ја изгубиле ногата во сообраќајна несреќа, може да почувствувате фантомска болка – чувството дека вашата нога е сè уште таму и ви предизвикува непријатност. Ова се случува затоа што вашиот мозок се обидува да ја компензира загубата и во тој процес станува хиперактивен, па чувствувате нешто што навистина го нема. Истото важи и за тинитус – мозокот на лице со оштетен слух се обидува да „слушне“ нешто што го нема, што може да резултира со перцепиран звук“, вели д-р Мејсон.

  Добрата вест е дека истражувањето може да обезбеди специфичен начин за дијагностицирање на тинитус.

  „Надежта е да се вратат влакната на слухот кои се изгубени преку терапијата со лекови. Последица на ова може да биде тоа што со преквалификација на мозокот преку третман, можеме да го намалиме тинитусот“, рече Мејсон.

  Кои болести и состојби предизвикуваат тинитус?
  Според Јеил, оваа штета може да биде предизвикана од нешто толку мало како акумулација на ушната маст, или може да биде резултат на болест или нарушување, како што се:

  – Невролошки проблеми, вклучително и повреда на главата

  – Срцева болест

  – Инфекција на увото или синусите

  – Нарушување на внатрешното уво

  – Висок холестерол

  – Состојби на тироидната жлезда

  – Хормонални промени

  – Фибромијалгија

  – Нарушување на темпоромандибуларниот зглоб

  – Несакано дејство или реакција на лекови на рецепт

  – Проблеми со циркулацијата

  Што го влошува тинитусот?
  Има многу работи на кои се чувствителни оние кои страдаат од тинитус, но добро е да се знае дека звуците во позадина ги ублажуваат. Ова се некои од работите што го влошуваат:

  Гласни звуци

  Бучавата од машината, премногу гласните слушалки или концертот може да предизвикаат ѕвонење и ѕвонење во ушите. Заштитете ги ушите со чепчиња за уши и намалете ја јачината на звукот секогаш кога можете.

  Лекови

  Оваа широка листа вклучува антибиотици, антидепресиви, диуретици, лекови против рак, нестероидни антиинфламаторни лекови и високи дози на аспирин. Честопати симптомите ќе исчезнат кога ќе престанете да го земате лекот.

  Стресот

  Да, ако сте вознемирени, зуењето во вашите уши ќе биде погласно. Обидете се да се опуштите со вежбање, длабоко дишење, масажа…што и да ве релаксира е добро.

  Проблеми со вилушката

  Зглобот на вилицата ги дели нервите и лигаментите со внатрешното уво. Така, проблемите со вилицата можат да предизвикаат проблеми и во увото – исто толку болка како и звуците.

  Восок во ушите

  Церуменот ги штити ушите од пенетрација на нечистотија, но понекогаш има едноставно премногу. Посетете лекар за да го решите проблемот бидејќи лепењето стап во увото може само да предизвика повеќе проблеми.

  Висок притисок

  Посетете го вашиот лекар за да добиете лекови за контрола на високиот крвен притисок ако забележите дека ова е чест проблем. Пумрењето може да биде предизвикано и од премногу низок притисок.

  Инфекции

  Понекогаш зуењето и зуењето во ушите се појавуваат веднаш по настинката. Тие треба да исчезнат во рок од една недела, а ако тоа не се случи, посетете лекар.

  Недостаток на железо

  Некои студии покажуваат дека тинитус може да биде предизвикан и од недостаток на железо, односно анемија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img